Вјоса Османи / - РТС
15/09/2021 u 06:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Османи: Приштина очекуjе подршку Њемачке за чланство у међународним организациjама

Османи jе додала да Приштина очекуjе подршку Њемачке и када jе у питању либерализациjа визног режима и тврди да jе испунила све критериjуме

Предсједница привремених приштинских институциjа Вjоса Османи затражила jе у Берлину током састанка с њемачким предсједником Франк-Валтер Штаjнмаjнером подршку Њемачке за нова признања Косова, преноси приштинска Газета експрес.

Како наводи, Османи jе тражила подршку и за чланство Приштине у међународним организациjама.

Она jе додала да Приштина очекуjе подршку Њемачке и када jе у питању либерализациjа визног режима и тврди да jе испунила све критериjуме.

Што се тиче диjалога са Београдом, Османи jе поновила да би његов краjњи резултат требало да буде "међусобно признање и очување постоjећег уставног поретка и садашњих граница Косова".

Оценила jе и да jе Берлински процес снажан подстицаj за европску перспективу Западног Балкана.

Османи тврди и да Приштина има за циљ да унапреди регионалну сарадњу у складу са акционим планом из Софиjе из 2020. године за стварање заjедничког тржишта четири основне слободе - слободно кретање људи, роба, услуга и капитала.

Поручила jе и да подршку Приштине неће имати било коjа друга идеjа, коjа би била параелна са проширењем ЕУ и Берлинским процесом и "подривала принцим jеднаког учешћа држава Западног Балкана".

Османи jе отпутовала у дводневну посјету Њемачкоj на позив њемачког предсједника, саопштено jе раниjе из њеног кабинета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:15