Osmani / - VJOSA OSMANI FOTO YOUTUBE: AL JAZEERA BALKANS
22/03/2023 u 22:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani traži da se „izvrši pritisak na Srbiju i kazni zbog kršenja sporazuma“

Ali sve dok Vučić odbija da sprovede ono na šta je pristao na zatvorenom sastanku, ali javno kaže da ih neće sprovoditi, onda ovo zaista ugrožava sve. I veoma se nadam da će biti jasne kazne međunarodne zajednice za Srbiju, navela je ona

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je Srbija nepoštovanjem sporazuma potvrdila da dijalog za nju nema vrijednost. Ona je zatražila od međunarodne zajednice pritisak i kazne protiv Srbije. Rekla je i da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti osnovana u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

Osmani je rekla da Srbija „nastavlja sa starim pristupom nepoštovanjem dogovora postignutih u dijalogu“, prenosi N1, pozivajući se na KoSSev.

Kazala je da nije prošlo ni 24 sata od dogovora u Ohridu, a da Srbija je prekršila data obećanja.

Osmani je zatražila od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju i kazni je zbog kršenja Sporazuma.

- Ali sve dok Vučić odbija da sprovede ono na šta je pristao na zatvorenom sastanku, ali javno kaže da ih neće sprovoditi, onda ovo zaista ugrožava sve. I veoma se nadam da će biti jasne kazne međunarodne zajednice za Srbiju, koja svakim danom sve više dokazuje da smo sa Srbijom istorijski imali dva seta pregovora, ili dva pregovaračka procesa. Jedan je bio da ih ubijede da potpišu, drugi da ih ubijede da to sprovedu jer oni to nikada ne sprovode. Istorija to dokazuje, rekla je Osmani.

Osmani je istakla da su zahtjevi za sprovođenje sporazuma samo prema Kosovu nepravedni i štetni po stabilnost i mir u regionu.

- Kosovo ne može da preuzima jednostrane obaveze, ovo je bilateralni sporazum, dakle međunarodni sporazum. Ako se Srbija javno izjasni da neće sprovoditi svoje obaveze, onda Kosovo mora da sačeka trenutak kada međunarodna zajednica ubijedi Srbiju da konkretno, ne samo riječima, djeluje u primjeni člana 4, koji govori o neprigovaranju na članstvo Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, rekla je ona.

Prema njenim riječima, mnoge stvari u Aneksu za sprovođenje Osnovnog sporazuma ostale su nejasne.

Za ZSO je rekla da će to biti urađeno u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:07