Vjosa Osmani / - FOTO: PREDSJEDNIšTVO
05/02/2024 u 14:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Zatvaranje paralelnih opština proizilazi iz Briselskog sporazuma

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom istakla da saveznici Kosova nikada nisu bili za srpski dinar

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani izjavila je da je zatvaranje paralelnih opština na Kosovu obaveza koja proizilazi iz sporazuma između Prištine i Beograda potpisanog 2013. godine, prenosi N1.rs.

Govoreći o odluci kosovske Centralne banke o ukidanju dinara, Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom istakla da saveznici Kosova nikada nisu bili za srpski dinar.

- Naši saveznici nikada nisu bili za srpski dinar. Oni nikada nisu bili protiv vladavine prava, naprotiv, svaki supjeh koji smo postigli, postigli smo zajedno s našim saveznicima. Ne vidim ništa nenormalno u saradnji kosovskih institucija i naših međunarodnih saveznika u pronalaženju veoma efikasnih načina na koje bi građani bili informisani o tome kako će se sprovoditi uredba CBK, koja nije propis prema dinaru, ali jeste propis koji se odnosi na sprečavanje pranja novca -  rekla je ona.

Osmani je dodala da Srbija nikada nije „preduzela mjere protiv nelegalnih struktura“, već ih je samo ojačala.

- 2013. godine potpisan je međunarodni sporazum između Kosova i Srbije, koji je ratifikovan u parlamentu i potpisan od tadašnjih premijera Kosova i Srbije. Ovaj sporazum obavezuje Srbiju da od tada demontira sve svoje nelegalne ili paralelne strukture na Kosovu, ali ne samo da nije preduzela mjere, već je osnažila strukture, one su se pretvorile u bande koje organizuju terorističke napade na Republiku Kosovo. Kosovo ima ustavnu obavezu koja proizilazi iz Briselskih sporazuma i ima zakonsku obavezu da ne dozvoli da te strukture funkcionišu, da obezbjedi sve naše građane  - rekla je Osmani.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 07:34