/ - ФОТО: СКРИНШОТ,ИЛУСТРАЦИЈА
22/12/2021 u 11:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Откривена тајна јединица КФОР-а за надзор и извиђање

Ријеч је о Батаљону за обавјештајни рад, надзор и извидјање који је задужен да буде „очи“ и „уши“ команданта КФОР-а тако што пружа детаљни увид у ситуацију из сваког кутка Косова

Најновији број магазина "Кроникл" (The Chronicle), који издаје команда међународних снага на Косову, открио је постојање специјалне јединице КФОР-а, која до сада није јавно приказивана, а чији је задатак обавјештајни рад, надзор и извидјање, преноси Nova S.

Како наводи портал Балканска безбједносна мрежа, ријеч је о Батаљону за обавјештајни рад, надзор и извидјање који је задужен да буде „очи“ и „уши“ команданта КФОР-а тако што пружа детаљни увид у ситуацију из сваког кутка Косова.

Јединица има способности обавјештајног рада, извидјања и надзора, што је карактеристично за НАТО војске гдје су обједињене све компонентне војнообавештајног рада.

Амблем јединице је сова, OWL на енглеском, што је и својеврсна игра ријечи јер почетна слова објашњавају главне активности тог састава – посматрање (Observation), употребу беспилотних летелица (Wings) и везу (Liason).

-За посматрање је задужен аустријски контигент који чини команду прве извидјачке чете. Осматрање беспилотним летјелицама је задатак друге извидјачке чета коју предводи 185. падобрански пук за проналажење циљева Команде за специјалне операције Војске Италије. За везу са локалним становништвом задужена је јединица британских Краљевских лансера (Royal Lancers)-наводи се у тексту.

За италијански контигент из 185. пука се наводи да је спреман и за борбене задатке специјалних снага, али да је њихов превасходни посао да податке које прикупе на терену, претворе у обавјештајну информацију.

Командант тог батаљона је италијански потпуковник Дјанпјеро Сириани. У његовој биографији наводи се да је специјализован за електронско ратовање, службовао је у обавјештајном центру Војске Италије у Риму, у мисијама у БиХ, на Косову и Метохији и као дио мировних снага УНИФИЛ у Либану.

Он је у интервјуу за „Кроникл“ открио да његову јединице чине људи из осам нација и да је батаљон размјештен на три локације: у бази „Филмски град“ код Приштине, „Ново Село“ јужно од Косовске Митровице и „Виладјо Италија“ код Пећи.

Значајну улогу у обавјештајним операцијама имају мађарски и хрватски контингенти са беспилотним летјелицама Скајларк а подршку пружа контигент Швајцарске са хеликоптерима СА 332 Супер Пума који се користе за транспорт и извидјање из ваздуха. За посматрање, процену и прикупљање информација задужен је специјално обучен официр мадјарске војске који се разуме у топографију и обавјештајни рад.

Још једна од способности јесу и снајперски тимови за шта су задужени припадници 6. падобранске бригаде Војске Пољске. Магазин „Chronicle“ открива да задатке снага за брзо реаговање тренутно обављају припадници турског контигента.

Часопис открива да је у КФОР присутна и јединица за психолошке операције (ПСYОПС) коју тренутно чине румунски војници. На мјесту команданта јединице задужене за психолошка дејства смењују се Румунија, Њемачка и Италија.

-Задатак јединице за психолошка дејства јесте да освоји ‘срца и умове’ локалног становништва. Наводи се да Румунија тренутно има 50 људи у КФОР-у-додаје се у тексту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:12