/ - GOV.SLO
08/10/2022 u 22:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pahor: Ulazak u EU jedini način za sprječavanje podjela na Balkanu

Predsjednik Slovenije pozvao je lidere regiona da urade sve što je u njihovoj moći da se očuva mir na Balkanu

Jedan je način da ne dođe do podjele na Balkanu, a to je da čitav Balkan ide u Evropsku uniju, poručio je predsjednik Slovenije Borut Pahor na 2BS Forumu u Budvi, na panelu sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Pahor je pozvao lidere regiona da urade sve što je u njihovoj moći, da se očuva mir na Balkanu.

- Ne znamo šta će se desiti u narednih par mjeseci ili godina. Ali je važno da ta multulateralna pitanja budu pod kontrolom. Nivo povjerenja je nizak- kazao je Pahor.

Predsjednik Slovenije je podsjetio da je postojao optimizam neko vrijeme, ali da je opao, napominjući i da je manje volje bilo u Briselu.

- Zbog rata u Ukrajini, mir i stabilnost na Balkanu je krhka. To smo pokušali objasniti i EU.  Mi smo 2016. tokom razgovora u Sarajevu rekli da proširenje nije tehnički problem nego geopolitički i treba biti fleksibliniji u Briselu- kazao je Pahor na 2BS Forumu.

On je i nabrojao šta očekuje da će zvanični Brisel uraditi u narednom periodu kako bi Zapadni Balkan bio bliži članstvu u EU.

- To su vizna liberalizacija, davanje statusa kandidata BiH. To bi bio signal da EU radi sve kako bi cijeli Zapadni Balkan uvela u evropsku zajednicu-  istakao je Pahor.

Smatra i da će, ako dođe do proširenja, sve zemlje Balkana pristupiti u manje-više istom periodu.

Govoreći o Open Balkanu Pahor je kazao da misli da je ta inicijativa  "nešto što je dobro jer donosi sa sobom želju da države u regionu sarađuju".

(VIDEO) Đukanović: Vlada pokušava da kupi vrijeme, svjesni da im ne odgovara da izađu na izbore

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. mart 2023 08:23