/ - Стево Пендаровски (Фото: EPA-EFE/J.J. GUILLEN/POOL)
17/01/2023 u 14:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pendarovski u Davosu: Sjever Kosova i Republika Srpska osjetljive tačke Zapadnog Balkana

Kako je saopštio Kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije, Pendarovski je tako odgovorio na pitanje o bezbjednosnim izazovima na Zapadnom Balkanu

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je u Davosu da je i Zapadni Balkan ranjiva tačka u evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi i da NATO i Evropska unija na to treba da obrate pažnju.

-U regionu postoje dvije osjetljive tačke – Republika Srpska i sjever Kosova, gdje ima pokušaja da se naruši integritet ovih zemalja. Ranjiva tačka u evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi, osim Ukrajine, je i Zapadni Balkan i NATO i EU na to treba da obrate pažnju- rekao je Pendarovski na panel sjednici „U odbrani Evrope“ na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kako je saopštio Kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije, Pendarovski je tako odgovorio na pitanje o bezbjednosnim izazovima na Zapadnom Balkanu.

On je ocijenio da i pored rata u Ukrajini, izazova i umnožavanja krize, ohrabruje pokazana solidarnost ne samo na evropskom nivou, već i transatlantska solidarnost koja je na nivou na kojem nije bila godinama i tu, kako je rekao, treba crpiti nadu za godinu koja je pred nama.

Prema riječima Pendarovskog, neophodno je i posle završetka rata u Ukrajini održati evropsko, kao i transatlantsko jedinstvo i solidarnost, dok će ako se svi okrenu svojim nacionalnim interesima, to biti teško održivo.

Istakao je da demokratije moraju da se drže zajedno i da se bore za očuvanje demokratskih vrijednosti, jer će u suprotnom preovladati autokratski i diktatorski režimi.

-Najvažnije je održati potpuno jedinstvo i solidarnost i nakon završetka rata u Ukrajini- istakao je predsjednik Sjeverne Makedonje Stevo Pendarovski u Davosu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 10:18