Петар Петковић / - ртс
16/11/2021 u 20:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Петковић: Приштина одбила разговоре због Заједнице српских општина

Он је рекао да истовремено косовски премијер Аљбин Курти из Приштине шаље поруке које "директно убијају дијалог"

Директор Канцеларије за Косово и Метхију Петар Петковић изјавио је вечерас, у Бриселу, да је "Приштина одбила да учествује у директном разовору са нама зато што је одбила да разговара о Заједници српских општина (ЗСО)".

 - А управо је ЗСО била данас тема у Бриселу, онако како је и Лајчак то најавио у јавном саопштењу од 30. септембра. Дакле, Приштина је та која одбија разговор о формирању ЗСО иако је наша страна врло директно инсистирала на разговор о формирању ЗСО и изнијела конкретне кораке за њено формирање -  изјавио је Петковић, за Радио телевизију Србије (РТС), наводећи да је управо завршио трећи по реду састанак са специјалним представником Европске уније за дијалог, Мирославом Лајачаком.

Како је Петковић навео, за Беогад је "то питање свих питања, то је срце самог дијалога и ако хоћемо да разговарамо о нормализацији односа то можемо искључиво ако дође до формирања ЗСО али и имплементације свих претходно постигнутих споразума".

Он је рекао да истовремено косовски премијер Аљбин Курти из Приштине шаље поруке које "директно убијају дијалог".

 - Ми ћемо инсистирати на ЗСО. Ми смо посвећени дијалогу, он је за нас важан јер је то мjесто где можемо да рjешавамо искоријски проблем који постоји измедју српског и албанског народа, али компромисним путем, компромисним рjешењем -  нагласио је Петковић.

Како је рекао, "што се нас тиче разговора има, ми желимо да разговарамо".

 - То што албанска страна не жели да разговара то је друго питање, они ће сада говорити и како формирање ЗСО није било на дневно реду, али чињеница да су одбили ЕУ и Лајчака да разоговарају о тој теми јасно показује да је то данас итекако била тема - рекао је Петковић.

У Бриселу су цijелог дана трајали одвојени разговори делагација Београда и Приштине са Лајчаком али заједничког трилатералног састанка није било због неслагања о којим темама може да се разговара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:07