Izvor: N1/arhiva / - IZVOR: N1/ARHIVA
03/11/2022 u 11:52 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Petković: Priština pokušava da izvrši tihu okupaciju sjevera Kosova

On je naveo da Kurti najnovijom odlukom da pošalje saobraćajnu policiju iz Prištine na sjever Kosova želi da uruši Briselski sporazum

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti i Priština na sve načine pokušavaju da izvrše tihu okupaciju sjevera Kosova, ali da im to neće poći za rukom, penosi N1.

On je naveo da Kurti najnovijom odlukom da pošalje saobraćajnu policiju iz Prištine na sjever Kosova želi da uruši Briselski sporazum.

Petković je za Pink rekao da je jučerašnje prisustvo saobraćajnih patrola, koje je Kurti poslao da izdaju pisane opomene Srbima, izazvalo ozbiljno uznemirenje građana, zbog čega su reagovali institucionalni predstavnici Srba, koji su jasno poručili da srpski policajci neće izdavati nikakve ukore za „KM“ tablice.

-Ovo pokazuje da Kurti želi da uruši Briselski sporazum, posebno tačku devet koja se odnosi na policiju. Nema potrebe da se albanski policajci upućuju na sjever. To je suprotno Briselskom sporazumu, u kome se navodi da će na sjeveru sastav policije odražavati nacionalnu strukturu- istakao je Petković.

On je rekao da Priština gradi četiri baze u „zelenoj zoni“, gdje isključivo Kfor ima nadležnost, šalju policajce sa juga da maltretiraju Srbe na sjeveru, a pravi razlog je, kako kaže, da nateraju srpske policajce da kažnjavaju Srbe sa „KM“ tablicama.

-Nijedan srpski policajac to ne želi, jer je to politička odluka protiv Srba. Srpska policija ne želi da kažnjava naše roditelje, vozače saniteta, to je suludo- rekao je Petković.

On je naveo da jučerašnja odluka policije, gradonačelnika i predstavnika Srpske liste pokazuje da je srpski narod jedinstven i da niko nema pravo da ugrozi slobodu kretanja.

Petković ukazuje da Kurti ne samo da donosi nasilne odluke, već ide protiv zahteva SAD i EU da odloži odluku o preregistraciji, ali istovremeno ističe da EU i SAD ne pominju da prema sporazumu taj proces treba da bude takav da građani mogu da biraju između „RKS“ i statusno neutralnih „KS“ tablica.

On je rekao da Priština mjesecima unazad koristi poseban narativ, gdje se govori o kriminalnim i paralelnim strukturama na sjeveru, odnosno da pokušava time da kriminalizuje sjever.

-Mi smo opredeljeni da stvari rešavamo na miran način, da očuvamo stabilnost. Po pitanju tablica stvari su jasne, Priština je prekršila sve u vezi sa dogovorom. Razumemo i podržavamo naše institucionalne predstavnike, jer brane naš narod i pravo na slobodu kretanja- rekao je Petković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:20