Petar Petković / - GOV.RS
15/11/2022 u 17:58 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Petković: Srbi neće Kurtijeve tablice i nametnute izbore

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani raspisala je juče izbore u četiri opštine na severu za 18. decembar, ali je Srpska lista najavila da će ih bojkotovati

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti pred očima čitave međunarodne zajednice otvoreno najavio da želi sukobe na sjeveru Кosova i da planira da povuče nove poteze u cilju eskalacije situacije u četiri srpske opštine", prenosi N2.

-U trenutku kada i međunarodna zajednica, nikada glasnije, traži formiranje Zajednice srpskih opština, Кurti još ubjedljivije saopštava da ga ta ključna obaveza Prištine ne interesuje i prijeti popunjavanjem policijskih mjesta sjeverno od Ibra- rekao je Petković, u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, Srbi niti hoće njegove tabilice i nametnute izbore, niti hoće albanske policajce sa juga, koji nemaju šta da traže na sjeveru Кosova.

Podsjetimo, opštine sa srskom većinom – Sjeverna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, od 5. novembra su bez gradonačelnika koji su predali ostavke zbog odluke Vlade Kosova o zamjeni srpskih registarskih tablica kosovskim, kao i zbog suspenzije direktora Regionalne policije sjever Kosova Nenada Đurića.

Institucije su nakon toga napustili i poslanici Skupštine Kosova iz redova Srpske liste, odbornici opština na severu Kosova, sudije, tužioci, carinici i pripadnici srpske zajednice u policiji iz opština na sjeveru Kosova.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani raspisala je juče izbore u četiri opštine na severu za 18. decembar, ali je Srpska lista najavila da će ih bojkotovati.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je danas nadu da će do 21. novembar, za kada je Vlada Kosova najavila početak novčanog kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim tablicama, ipak doći do dogovora o tom pitanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
PETKOVIĆSRBIKURIT
03. jun 2024 07:35