/ - РТРС
24/11/2021 u 14:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пицула: За Хрватску није добро ако Додик од РС-а направи државу

Међународна заједница упозорава Додика како неће бити допуштено спровођење његових планова за успоставу војске РС-а

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине из реда српског народа Милорад Додик сматра Босну и Херцеговину транзицијском творевином, након које ће бх. ентитет Република Српска постати суверена самостална држава, а то за Хрватску никако не би било добро изјавио је еуропарламентарац Тонино Пицула, јавља balkans.aljazeera.

Европски парламент у уторак касно навече имао је на пленарној сједници расправу о Босни и Херцеговини, на којој су заступници прозивали Додика, наглашавајући да он има подршку из Србије и Русије.

Еуропарламентарци су Додика прозвали главним креатором кризе у Босни и Херцеговини, коју су неки назвали најгором кризом од оснивања државе.

-Он [Додик] Босну и Херцеговину сматра транзицијском творевином, након којег ће РС постати суверена, самостална држава. Мислим да то за Хрватску не би никако био добар резултат. Ми на својим границама морамо имати Босну и Херцеговину као државу која функционише, која је суверена држава, а не некакав дио ‘српског света’, о чему се мање-више нескривено спекулише, поготово из Београда- рекао је након расправе Пицула за Хину.

Додик тешко може бити саговорник који може унаприједити стање у Босни и Херцеговини.

"Према томе, сви контакти из Хрватске с Додиком морају водити о томе рачуна. Ни на који начин се не треба давати легитимитет његовим политичким плановима.”

Пицула, заступник из редова социјалиста, на попис земаља које дају вањску подршку Додику, гдје се у расправи говорило о Београду и Москви, додао је и Будимпешту.

Разлог за расправу ЕП-а дао је сам Додик, нагласио је Пицула, својим активностима посљедњих неколико мјесеци, “у којима је надмашио и властите стандарде изазивања узбуна у и око Босне и Херцеговине” те предлагањима закона који де фацто значе сецесију.

Међународна заједница упозорава Додика како неће бити допуштено спровођење његових планова за успоставу војске РС-а.

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит рекао је у уторак како је у стратешком интересу Запада и Европе да спријече политике које воде ка распаду Босне и Херцегоцине, јер је то једини начин да се очува стабилност региона. 

Пицула је истакао да је у ових 25 година Дејтонски споразум сачувао земљу од ратних разарања, али ни од чега другог, те да у земљи постоји култура сукобљавања, а не сарадње.

Истакао је још једном као једну од главних тачака сукобљавања реформу изборног система, “без чијег разрјешења се неће моћи осигурати дугорочна стабилност земље."

-Без принципа поштовања једнакоправности увијек ће постојати један ниво фрустрираности која производи политичке проблеме-рекао је Пицула.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:08