/ - INSTAGRAM
15/01/2023 u 18:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Picula za uvođenje sankcija Dodiku: Nije dovoljno kazniti samo Putina već i njegove šegrte izvan Rusije

Picula se založio za političko-finansijske sankcije predsjedniku Republike Srpske

Izvjestilac Evropskog parlamenta za proširenje na Zapadni Balkan Tonino Picula izjavio je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik glavna prepreka na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

-Jedna stvar je bila 9. januar obilježavati prethodnih godina, kada je BiH bila vrlo udaljena od članstva u EU, a druga stvar je to napraviti mjesec nakon što je Evropsko vijeće konačno BiH dalo status zemlje kandidata- kazao je hrvatski evroparlamentarac za sarajevski "Avaz".

Picula se založio za političko-finansijske sankcije predsjedniku RS.

-Tražimo primjenu sankcija Miloradu Dodiku na način na koji su to napravile SAD i Velika Britanija. Da se politički izoluje i da se ne jača finansijski- kazao je on.

Picula je ocijenio da bi Dodik „itekako osjetio finansijsko izolovanje, kao što to osjećaju Poljaci ili Mađari koji su interno sankcionisani unutar EU zbog odstupanja od demokratskih standarda“.

-Nije dovoljno sankcionisati samo (ruskog predsjednika) Vladimira Putina već jednako sankcionisati i njegove šegrte izvan Rusije- istakao je Picula.

Dodik: Čast je za Republiku Srpsku što je Putin prihvatio orden

On je još kazao da očekuje da Dodik blokira reforme, kao i da, kako je naveo, „signalizira navodnu spremnost da BiH ide ka EU, a čini sve da bi je držao na mjestu, jer zna da bi ga prihvatanje evropskih standarda udaljilo od bavljenja politikom“.

On je upozorio da EU, „komunicirajući s Dodikom, komunicira i sa Putinom, ali i Srbijom i Mađarskom“.

Komentarišući Dodikovu odluku da dodijeli orden Putinu, Picula je kazao da je to bila poruka predsjednika RS „onima za koje misli da mu od njih zavisi vlast“.

Dodik: Nema razloga za sukob između mene i EU

Ocijenio je i da Rusija ima interes da politički destabilizuje BiH, a onda i cijeli Zapadni Balkan i udalji ga od EU.

-To je njihov primarni politički interes. Dodik računa na tu vrstu sponzorstva, vezan je za tu vrstu uticaja, a EU mora voditi računa o tome da eliminiše njegovu podršku iz vlastitih redova- kazao je Picula, ukazujući na Mađarsku.

On je naveo da se raduje brzom formiranju vlasti u BiH, ističući da BiH u velikom broju članica EU ima i partnere i prijatelje, a da je interes EU evropska BiH.

-Takva podrška mora biti prihvaćena i unutar BiH kroz političke i ekonomske iskorake, kako bi kočničari poput Dodika bili dodatno izolovani, a građani se jednog dana probudili u BiH bez političara poput njega- istakao je Picula.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. mart 2023 14:14