Андреј Пленковић / -фото: РТРС
26/04/2022 u 22:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пленковић: Ако је фрајер Милановић, нека сам блокира Финску и Шведску

Премијер и предсједник Хрватске, који долазе из различитих политичких опција, већ дуго имају нарушене односе и готово свакодневно путем медија размјењују увреде

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да предсједник Зоран Милановић може сам да блокира улазак Шведске и Финске у НАТО савез "ако је фрајер" и поновио оптужбе да шеф државе заступа проруске ставове.

„Нека он ако је фрајер блокира то на самиту НАТО у Мадриду… Зашто пушта да то уради парламентрана већина, Сабор“, рекао је Пленковић новинарима у Загребу упитан о Милановићевој изјави да треба блокирати улазак Финске и Шведске у НАТО док се не промијени изборни закон у БиХ.

Пленковић, који је и предсједник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), казао да је Милановић раније „свим срцем агитовао на предизборним скуповима за Жељка Комшића“, а онда је је „од неког ко се уопште није бринуо за права Хрвата у БиХ постао велики заговорник њихових права“.

"За разлику од нас који ту тему континуирано држимо", додао је Пленковић.

Он је закључио да је влада учинила све за промену изборног закона без да се "антагонизују они са којима се треба постићи договор".

Милановић је данас рекао је за Хрватску кључно да Хрвати у БиХ бирају своје предстанике, а не да то умјесто њих раде Бошњаци.

"Што се мене тиче, нека (Финска и Шведска) удју у НАТО, нека се играју и даље, нека пикају бијесног медвједа са пенкалом у око, али док се не ријеши питање изборног закона у БиХ и не дају Хрватима темељна права, хрватски Сабор не смије да ратификује ничији приступ у НАТО", рекао је Милановић новинарима у Загребу.

Позивајући се на незваничне информације, портал Индекс вечерас је објавио да је фински министар спољних послова Пека Хависто због Милановићевих изјава назвао хрватског шефа дипломатије Гордана Грлића Радмана и изразио своју забринутост, а да ће сјутра исто да учини шведска министарка спољних послова Ан Линде.

Премијер и предсједник Хрватске, који долазе из различитих политичких опција, већ дуго имају нарушене односе и готово свакодневно путем медија размјењују увреде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:35