/ - (FOTO: HGI.CO.ME)
05/11/2021 u 13:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пленковић: Хрватска ће реаговати ако буде угрожаван идентитет Хрвата у ЦГ

Хрватска ће наставити да помаже рад Радио станице Дуx, чији је хрватски мањински програм посебно важан за очување, рад и повезаност хрватске заједнице у Црној Гори, поручили су из Владе Хрватске

Хрватска ће сваки пут одлучно реаговати ако буде угрожаван идентитет Хрвата у Црној Гори или њихова сигурност, поручио је хрватски премијер Андреј Пленковић, преноси агенција мина и портал РТЦГ.

Он је на састанку са предсједницима Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ) и Хрватског националног вијећа Адријаном Вуксановићем и Звонимиром Дековићем казао да Влада те државе има трајну обвезу да се брине о хрватској заједници у Црној Гори.

Из ХГИ-ија је саопштено да се Пленковић захвалио Дековићу и Вуксановићу на свему што раде како би био очуван положај и идентитет хрватске националне мањине у Црној Гори, која снажно доприноси квалитетним односима двије државе.

-Пленковић је казао да ће Хрватска сваки пут одлучно реаговати ако се буде угрожавао идентитет Хрвата у Црној Гори или њихова сигурност, као и да хрватска Влада има трајну обвезу да се брине о хрватској заједници у Црној Гори-каже се у саопштењу.

Наводи се да су Вуксановић и Дековић казали да су задовољни чврстим везама са државним врхом Хрватске и интензивном и редовном комуникацијом са представницима Владе, као и сарадњом на заједничким пројектима који су од интереса за статус хрватске националне мањине у Црној Гори.

-У том смислу разговарало се о пројектима који се спроводе кроз Средишњи државни уред за Хрвате ван Хрватске, а који су посебно важни за очување културног и језичног идентитета хрватске заједнице у Црној Гори- наводи се у саопштењу.

Дековић и Вуксановић су, како су казали из ХГИ, Пленковићу пренијели информације о актуелној политичкој ситуацији и бројним активностима које заједница спроводи на јачању положаја Хрвата и њиховог политичког живота у Црној Гори, посебно након парламентарних избора и промјена које су се десиле.

Из Владе Хрватске су поручили да су спремни да помогне у ширењу капацитета и постизању трајног рјешења имовинскоправног статуса за Дом културе у Доњој Ластви, који је значајно мјесто за културни и друштвени живот хрватске националне мањине у Боки которској и шире.

-Хрватска ће наставити да помаже рад Радио станице Дуx, чији је хрватски мањински програм посебно важан за очување, рад и повезаност хрватске заједнице у Црној Гори-поручили су из Владе Хрватске.

Из ХГИ-ија су казали да су састанку учествовали и министар вањских и европских послова Гордан Грлић Радман, предсједница Одбора за Хрвате ван Хрватске у Сабору Здравка Бушић и државни секретар у Средишњем државном уреду за Хрвате ван Хрватске Звонко Милас.

-Састанак челника хрватске националне заједнице у Црној Гори с предсједником Владе Хрватске показатељ је да Хрватска не само што води рачуна о Хрватима ван њених граница, већ и цијени залагање и настојање оних који чувају, бране и његују хрватски идентитет- закључује се у саопштењу ХГИ-ија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:08