Андреј Пленковић / - Printskrin
07/12/2022 u 14:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Plenković: Je li neki avion tehnički ispravan ili ne, nije odgovornost ministra

On je odbacio pozive da ministar odbrane Mario Banožić podnese ostavku zbog pada aviona. Da li je avion doživio tehnički kvar ili ne, nije odgovornost ministra, rekao je Plenković

Premijer Andrej Plenković predsjedavao je sastankom Vlade sa županima i predstavnicima Saveza gradova i Hrvatske zajednice opština.

Premijer Plenković je u uvodnom dijelu zahvalio Podstrani na domaćinstvu i najavio uvodne riječi i izlaganje o reformi zdravstvenog sistema, koje je iznio ministar Vili Beroš. Ministar Ivan Paladina predstavio je pravac izmjena zakona o upravljanju državnom imovinom.

Teme sastanka bile su unapređenje obrazovnog sistema i finansijska perspektiva 2021-2027.

Na kraju sastanka premijer Plenković je odgovarao na pitanja novinara. On je rekao da je zdravstvena reforma predstavljena i županima i predstavnicima gradova i opština.

Sastanci sa županima su izuzetno važni kako bi se efikasnije i komplementarnije upravljalo Hrvatskom“, rekao je Plenković.

Na pitanje o zahtjevima nastavnika, Plenković je rekao da su kadrovska pitanja veoma važna i da su već povećali plate nastavnicima, ljekarima, profesorima. Nastavićemo tim putem, kako bi svi nastavili da pružaju usluge i u zdravstvenom i u obrazovnom sistemu“, rekao je Plenković.

Povodom pada MIG-a, premijer je rekao da zna šta je Ministarstvo odbrane već saopštilo, a to je da je jedan pilot pušten kući, a drugi jutros uspješno operisan.

„Avijacija vrši tehničke kontrole. Nijedan avion nije letio a da neko nije obavio tehnički pregled“, rekao je Plenković, ponovivši da je Vlada zbog toga odlučila da nabavi Rafale.

„To su avioni koji, inače, imaju dva motora. I to smo mislili“, rekao je premijer.

On je odbacio pozive da ministar odbrane Mario Banožić podnese ostavku zbog pada aviona. Da li je avion doživio tehnički kvar ili ne, nije odgovornost ministra“, rekao je Plenković.

Novinari su premijera pitali i o konsultacijama u Saboru u vezi sa obukom ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Razgovori se vode. Ovaj predlog ne samo da je u skladu sa Ustavom i zakonom, već u potpunosti prati sve situacije koje smo imali do sada. Ta priča o neustavnosti služi samo kao paravan. Stotinu ukrajinskih vojnika koji bi došli u Hrvatsku, ne znam ko bi trebalo da bude prepreka. Ako neko treba da ima refleksivnu podršku Ukrajini, onda je to Hrvatska, rekao je Plenković.

„Stvar je sasvim jasna, čista. Sve ostalo je politizacija“, rekao je Plenković i izrazio uvjerenje da će parlamentarci donositi mudre odluke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 04:29