/ -Фото: Архива
12/03/2022 u 09:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Пленковић о мистериозној летјелици: Ово нећемо толерисати, НАТО мора да реагује

Је ли то било случајно или намјерно, још увијек не знамо, каже хрватски премијер

Премијер Хрватске Андреј Пленковић обићи ће данас с члановима владе мјесто пада беспилотне летјелице где се врше истражне радње.

Истрага о паду летјелице настављена је и јутрос, а увиђај који полиција спроводи заједно с војном полицијом наставља се у ужој зони мјеста догађаја, гдје ће покушати вађење дијела летелице који је остао укопан у земљу.

- Не знамо чија је летјелица била. Летјела је над Хрватском седам минута и пала овдје. У несрећи смо имали пуно среће да нико није страдао. Оштећено је 40-ак аутомобила- рекао је Пленковић.

Навео је да Хрватској сада треба интензивна сарадња.

- Је ли то било случајно или намјерно, још увијек не знамо. Покушаћемо ископати летјелицу. Kомуницираћемо с државама које имају вриједне информације- додао је Пленковић.

Додао је да се оваква ситуација не можемо толерисати нити се она смјела догодити.

- Ово је била чиста и јасна пријетња и ту се морало реаговати и у НАТО-у и у ЕУ. Радићемо на томе да подигнемо спремност не само нас него и других. Срећа је да се није догодило нешто пуно горе. Премијер Мађарске Виктор Орбан је о овоме сазнао након мене. Написао сам писмо и желим одговоре како се овако нешто могло догодити. Ово је могло пасти на нуклеарну електрану у Мађарској. Очито је да није дошло до добре реакције и да друге земље нису добро реаговале. Сад имамо тест из којег морамо научити и пуно боље реаговати- навео је он. 

Истакао је да је писао НАТО-у, па сматра да су они то јако озбиљно схватили.

- Ово је инцидент који се није смио догодити. Мислим да ми то нисмо умањивали. С обзиром да није било жртава, вјероватно је реакција - добро је. Да је било жртава сигурно би реакција била другачија- закључио је Пленковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 21:35