Андреј Пленковић / - РТРС
09/01/2023 u 23:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Plenković: Trgovci da vrate cijene na staro do petka

U Hrvatskoj je od 1. januara zvanična valuta euro, a kuna se može koristiti još do nedelje, 15. januara

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je danas trgovce da do petka vrate na staro cijene koje su neopravdano podigli prilikom konverzije s kune na euro, koji je od ove godine postao zvanična valuta u zemlji.

- Dogodilo se da je deo privrednih subjekata iskoristio to da se mijenja kuna u euro i podigao cijene pod nekim kao ‘zaokruživanjem’, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

On je istakao da vlada neće oklijevati i da će već ovog petka iskoristiti alat koji ima, poput ukidanja subvencija i podizanja poreza.

- Nećemo dopustiti da strateško postignuće vlade i države dio aktera na sceni svojim neodgovornim ponašanjem ugrožava, naglasio je premijer.

On je ocijenio da se dio trgovaca ponaša „prevarantski“, jer su „zaokružili“ cijene na puno više nego što je bilo očekivano, za nekoliko centi, čime, dodao je, štete građanima i privredi.

U Hrvatskoj je od 1. januara zvanična valuta euro, a kuna se može koristiti još do nedelje, 15. januara.

Do kraja 2023. novčanice i kovanice kuna mogu da se zamijeniti za euro u poštama, poslovnim bankama i poslovnicama Fine, a potom od 2024. u Hrvatskoj narodnoj banci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:18