/ - Лого ХГИ
08/12/2021 u 14:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подршка Хрватима Црне Горе из Хрватског сабора

Сједница је, кажу, изазвала велику пажњу посебно излагање министра вањских и европских послова Гордан Грлић Радман

Заступници и власти и опозиције исказали су подршку Хрватима у Црној Гори, наводи се у саопштењу Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ).

Из ХГИ су саопштили да је у хрватском Сабору јуче одржана тематска сједница "Положај хрватске мањине у Црној Гори", Одбора за Хрвате изван Републике Хрватске.

У њеном раду, уз чланове Одбора, како су казали, учествовали су представници Хрвата из Црне Горе Звонимир Дековић, предсједник Хрватског националног вијећа Црне Горе, Адријан Вуксановић, предсједник Хрватске грађанске иницијативе и Илија Јановић, допредсједник Хрватске грађанске иницијативе.

Сједница је, кажу, изазвала велику пажњу посебно излагање министра вањских и европских послова Гордан Грлић Радман. У име Заједнице бокељских Хрвата, додају, наступио је Лука Перковић, а говорио је, иако није члан Одбора, као заинтересирани заступник и Анте Пркачин.

- Заступници и власти и опозиције исказали су подршку Хрватима у Црној Гори. Поред разлика, које су природне, представници политичких странака у Хрватском Сабору исказали су јединство према питањима која муче хрватску националну мањину и изразили спремност да на било који начин помогну. У име Средишњег државног уреда за Хрвате изван Републике Хрватске излагао је и Милан Бошњак -  наводи се у саопштењу.

Представници хрватске националне заједнице у Црној Гори захвалили су предсједници Саборског одбора за Хрвате изван Републике Хрватске Здравки Бушић на организирању Сједнице и свему што ради за хрватску мањину.

- Они су истакли да је долазак у Сабор за њих првенствено емоционалан догађај. Упознали су заступнике Хрватског Сабора с притисцима с којим су изложени, као и с дугогодишњим радом и заступањем интереса Хрвата. Тема Сједнице била је и питање Дома културе у Доњој Ластви, који су Хрвати изградили прије скоро стотину година, а који актуална власт сада жели узети од хрватске заједнице. Посебну пажњу заступника изазвало је питање номинације Бокељске морнарице и улогом челних људи те организације у покушају прешућивања Католичке Цркве, култа Св. Трипуна и хрватског народа - наводи се у саопштењу.

Представници Хрватског националног вијећа и Хрватске грађанске иницијативе захвалили су се Здравки Бушић и осталим члановима Саборског одбора на заједништву и подршци, као и на договорима око конкретног дјеловања у рјешавању проблема Хрвата у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:45