/ - EP
31/01/2023 u 12:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pohvale Kosovu u nacrtu rezolucije EP, ali i poziv da se formira ZSO

Izražena je i podrška prijemu Kosova u Savjet Evrope i NATO

Evropski parlament objavio je nacrt izvještaja o Kosovu kome se, između ostalog, pozdravlja prijava Kosova za članstvo u Evropskoj uniji i dogovor o viznoj liberalizaciji za njegove građane i pozivaju države EU koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu da to učine.

U izvještaju se ističe značaj pregovora Beograda i Prištine za dalje evropske integracije Srbije i Kosova i pozivaju obje strane da se angažuju u tom dijalogu, kako bi se postigao sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa, zasnovan na međusobnom priznanju i u skladu sa međunarodnim pravom.

Izvještaj poziva na punu implementaciju svih dosadašnjih dogovora, uključujući uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

U izvještaju koji potpisuje izvestilac za Kosovo, poslanica zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, pohvaljeno je usklađivanje Kosova sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, a posebno oštra osuda Ruskog napada na Ukrajinu i uvoženje sankcija Rusiji i Bjelorusiji.

Izražena je i podrška prijemu Kosova u Savjet Evrope i NATO.

Nacrt izvještaja o Kosovu prvo će biti predstavljen na Odboru za spoljne poslove, nakon čega teče rok od dvije sedmice  za eventualne amandmane. Nakon dogovora o tekstu amandmana u okviru poslaničkih grupa, usaglašeni tekst izvještaja ponovo će se naći pred nadležnim odborom, kako bi nakon toga, u formi rezolucije, bio u upućen u Evropski parlament na glasanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. mart 2023 16:47