Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
04/01/2023 u 21:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Policija Kosova raspisuje konkurs za prijem novih policajaca na sjeveru

U saopštenju policije se navodi da se traže policajci svih manjina koje žive na Kosovu (Srbi, Bosanci, Crnogorci, Turci, Goranci, Romi, Aškalije, Egipćani, Hrvati i Makedonci)

Kosovska policija objavila je otvaranje konkursa za prijem novih policijskih službenika u Regionalnu direkciju Sjeverna Mitrovica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U sjevernom dijelu države - naseljenom većinom Srbima - stotine policajaca srpske nacionalnosti podnijelo je ostavke u novembru prošle godine, u znak nezadovoljstva odlukom Vlade Kosova o registarskim tablicama.

Kosovo i Srbija su u međuvremenu postigli dogovor o registarskim tablicama, uz posredovanje Evropske unije.

U saopštenju policije se navodi da se traže policajci svih manjina koje žive na Kosovu (Srbi, Bosanci, Crnogorci, Turci, Goranci, Romi, Aškalije, Egipćani, Hrvati i Makedonci). Konkurs će biti otvoren do 26. januara.

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je 28. decembra 2022. Srbe da se prijave za radna mjesta u kosovskim institucijama.

- Prazninu koja postoji unutar naših zajedničkih institucija, posle kolektivne i uglavnom nametnute ostavke nekoliko stotina Srba mi ne želimo da popunimo Albancima, rekao je kosovski premijer.

Dodao je: "Zato pozivam sve Srbe sa Kosova da apliciraju za ova radna mjesta, a pogotovo Srbe koji nisu imali šanse do sada2.

Srpska lista, stranka na Kosovu, koja ima podršku Beograda - najavila je da će se Srbi povući iz kosovskih institucija početkom novembra prošle godine. Istovremeno, ostavke su podnijele i sudije, tužioci i drugi kadrovi iz redova srpske zajednice. Takođe, ostavke su podnijeli i funkcioneri Srpske liste iz lokalnih i centralnih institucija, uključujući Vladu i Skupštinu Kosova.

Od ostavke srpskih policajaca u četiri opštine na sjeveru – Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – policija je najavila da je tamo poslala pripadnike snaga reda iz drugih regiona.

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) saopštila je 31. decembra da zbog ostavki na sjeveru postoji bezbjednosni vakuum, zahtijevajući da se Srbi vrate u kosovske institucije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:53