Izvor: Printscreen / - IZVOR: PRINTSCREEN
02/09/2022 u 14:04 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisani memorandumi o saradnji Srbije i Albanije u energetici, civilnoj zaštiti i filmskoj djelatnosti

Memorandum je potpisan u Palati Srbija u prisustvu lidera zemalja Otvorenog Balkana i regiona Zapadnog Balkana

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Beljinda Baluku potpisale su na Samitu Otvorenog Balkana u Beogradu Memorandum o razumijevanju između dva ministarstava, koji predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete i posebno kada je riječ o izgradnji LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Albaniji, prenosi RTV.

Memorandum je potpisan u Palati Srbija u prisustvu lidera zemalja Otvorenog Balkana i regiona Zapadnog Balkana.

Dokument predviđa i razvoj elektroenergetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije i povezivanje u ovim oblastima, kao i razmenu naučnih i tehnoloških istraživanja u oblasti zelenih izvora energije, te unapređenje poslovnih i privrednih veza u oblasti energetike, uključujući korišćenje transportnih, prenosnih i skladišnih kapaciteta.

Takođe, predviđena je i saradnja u oblasti geologije i rudarstva, s posebnim akcentom na čistije tehnologije i održivi razvoj. Potpisan je i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti filma i audiovizuelnih djelatnosti na Zapadnom Balkanu, piše Kosovo onlaj.

Dokument su potpisale ministarka kulture Srbije Maja Gojković, ministarka kulture Albanije Elva Margariti i ministarka kulture Sjeverne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska.

Memorandum je, kako prenosi Tanjug, nastavak prethodno potpisanog Memoranduma iz oblasti kulture iz jula 2021, koji predviđa osnivanje zajedničkog koprodukcijskog fonda Otvorenog Balkana za filmske profesionalce.

Zatim je potpisan Operativni plan u oblasti civilne zaštite između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Potpis su stavili pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije i načelnik Sektora za vanredne situacija Luka Čašić, zamjenik direktora Direkcije za zaštitu i spasavanje Sjeverne Makedonije Zulfikar Zejnualai i generalni direktor Nacionalne agencije za civilnu zaštitu Ministarstva odbrane Albanije Haki Čako.

Operativni plan je nastavak prethodnog sporazuma o saradnji u civilnim i vanrednim situacijama iz jula 2021.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:14