požar osijek / - FOTO: TVITER
04/10/2023 u 17:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Požar u Osijeku: Tri vatrogasca povrijeđena, jedan teže

Veliki požar je planuo posle ponoći na deponiji uskladištene plastike firme za njenu preradu „Drave International“ na izlazu iz Osijeka prema Brijestu

U gašenju požara uskladištene plastike u osječkoj firmi "Drava International" su povrijeđena tri vatrogasca, od kojih jedan teže, saopštila je danas Hrvatska vatrogasna zajednica.

„U gašenje požara odmah su angažovane sve snage, i gradski i županijski štab, a sada je na terenu oko 180 vatrogasaca s 82 vatrogasna vozila“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Kako je navedeno u saopštenju, u gašenje požara je uključen i robot civilne zaštite koji je pomogao u „presijecanju požarišta“.

Svi vatrogasci koji su prošle noći i jutros bili na gašenju požara, na preventivnom su pregledu u hitnoj medicinskoj službi zbog otrovnih gasova.

„Požar je još aktivan i biće sigurno aktivan tokom cijelog dana“, rekao je Tucaković, navodi se u saopštenju, prenosi N1.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade da je požar plastike koji je teško ugasiti, „nezapamćen“.

„Vidjeli smo i veliki dim. Važno je da tu građani prate informacije i upozorenja koje će davati nadležne službe“, rekao je premijer i najavio istragu uzroka požara.

Veliki požar je planuo posle ponoći na deponiji uskladištene plastike firme za njenu preradu „Drave International“ na izlazu iz Osijeka prema Brijestu.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izjavio je da su kvalitet vazduha i vode u Osijeku zadovoljavajući i da osječke škole rade normalno.

(VIDEO) Vatrogasci u Osijeku nemoćni: „Oprema nam se topi, ovo nikada nisam doživio“

On je, kako je prenijela agecija Hina, apelovao da se istraži kako je bilo moguće da se na deponiju te firme godinama odlagala plastika što je dovelo do požara koji je prijetnja za kvalitet vazduha za stanovništvo u Osječko-baranjskoj županiji.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je za regionalnu N1 televiziju da se godinama upozoravalo na način odlaganja plastike u firmi „Drava international“.

I on je tražio istragu i utvrđivanje propusta u ovom slučaju, upozorivši da je „dim kancerogen i da je, po njegovim informacijama, stigao i do BiH“.

Zbog velikog požara i dima Sistem za rano upozorenje Civilne zaštite poslao je jutros SMS poruku stanovnicima Osijeka i opštine Tordinci da zatvore prozore i da ne izlaze napolje bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja gasova usled požara plastike.

(VIDEO) Ogroman požar u Osijeku: Gori skladište plastike

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 17:56