Mustafić i Kurti / - BOšNJAčKO VIJEćE
09/03/2024 u 11:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predstavnici Bošnjačkog vijeća u posjeti Kosovu: Bošnjaci u regionu jačaju saradnju među državama u kojima žive

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić predvodio je delegaciju Ureda bošnjačkih vijeća na sastancima sa kosovskim čelnicima predsjednikom Vlade Aljbinom Kurtijem i predsjednicom države Vjosom Osmani.

Tokom razgovora potencirana je potreba jačanja  institucionalne saradnje među  državama regiona, u cilju jačanja demokratskih procesa i pune i euroatlanske integracije.

- Bošnjaci su u svim državama regiona autohtoni i utemeljeni, snažno doprinose jačanju multikulturnog i demokratskog društva, ali žele očuvati i svoj identitet i njegovati svoje nacionalne posebnosti. Naša nacionalna vijeća  artikulišu te potrebe i kroz regionalni Ured razmatramo zajedničke aktivnosti  u društvenoj, kulturnoj i obrazovnoj sferi, kazao je Mustafić.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozdravio je aktivnosti Ureda bošnjačkih vijeća i naglasio značaj demokratizacije i bolje povezanisti država  regiona, kao  i prevazilaženja problema koji su u nedavnoj prošlosti doveli do destrukcije i nestabilnosti. Kurti je naglasio i tradicionalno dobre odnose i povezanost bošnjačkog i albanskog naroda.

image

Bošnjačko vijeće

- BOšNJAčKO VIJEćE
image

Bošnjačko vijeće

- BOšNJAčKO VIJEćE

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je istakla potrebu jačanja demokratskih institucija, vladavine prave i društva u kome će se poštivati različitisti.

- Bošnjaci imaju veoma konstruktivnu ulogu na Kosovu u svim pozitivnim procesima koji jačaju stabilnost društva, kazala je predsjednica Osmani.

Tokom posjete Kosovu članovi Ureda imali su i sastanak sa zamjenicom premijera Emilijom Redžepi, koja dolazi iz bošnjačke zajednice Kosova. 

Predstavnici Ureda održali su javnu tribinu u Prizrenu sa koje su pozvali svoje sunarodnike da se na predstojećem popisu  slobodno izjasne o svom nacionalnom, jezičkom i vjerskom identitetu.

Sjutra će biti održana i redovna sjednica regionalnog Ureda, čiji su članovi iz Crne Gore predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić i predsjednik Izvršnog odbora Mirsad Rastoder.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 13:09