Ilustracija / Shutterstock
05/04/2023 u 10:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Premijeru FBiH četiri godine zatvora zbog nabavke respiratora

Sud BiH je danas izrekao prvostepenu osuđujuću presudu Novaliću i drugooptuženima - suspendovanom šefu Civilne zaštite FBiH Fahrudinu Solaku, kao i vlasniku poljoprivredne firme "Srebrena malina" Fikretu Hodžiću

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić osuđen je na četiri godine zatvora zbog nezakonitog postupanja pri nabavci kineskih respiratora tokom pandemije korona virusa.

Kako prenosi Slobodna Evropa, sud BiH je danas izrekao prvostepenu osuđujuću presudu Novaliću i drugooptuženima - suspendovanom šefu Civilne zaštite FBiH Fahrudinu Solaku, kao i vlasniku poljoprivredne firme "Srebrena malina" Fikretu Hodžiću.

Solak je osuđen na šest godina zatvora, a Hodžić na pet, dok će firma "Srebrena malina" morati da plati i odštetu od 200 hiljada bosanskih maraka.

Novalić, koji se nije pojavio na izricanju presude, teretio se da je osmislio plan da novcem iz budžeta 2020. godine kupi sredstva i opremu za borbu protiv koronavirusa, pri čemu se udružio Solakom i Hodžićem kako bi "pribavili imovinsku korist".

Ministarka finansija Jelka Milićević oslobođena je krivice da ih u tome nije spriječila.

Suđenje za nabavku stotinu respiratora iz Kine, vrijednosti 5,4 miliona EUR, za potrebe zdravstvenog sistema u tom entitetu u BiH, počelo je u februaru 2021.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:39