Јован И. Деретић / - PRINT SCREEN
06/06/2021 u 17:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Преминуо Јован И. Деретић: Арканов посланик тврдио да су Срби на Балкану два миленијума

Деретић је био један од истраживача који су тврдили да постоје докази да је на европском континенту - посебно на Балканском полуострву - у периоду од најмање два и по миленијума непрестано присутан словенски расни и етнички елемент

Публициста Јован И. Деретић преминуо је рано јутрос у 82. години, објављено је на званичној страници његовог Удружења грађана Слободна Србија.

Деретић је био један од истраживача који су тврдили да постоје докази да је на европском континенту - посебно на Балканском полуострву - у периоду од најмање два и по миленијума непрестано присутан словенски расни и етнички елемент.

Главни предмет његовог истраживања јесте српска античка историја коју званична историографија не признаје. Његови текстови говоре о постојању српске античке историје од 2000. године п. н. е. па до 7. вијека кад су према званичној историји Срби дошли на Балкан заједно са другим словенским народима.

Деретић је рођен 1939. године у Оровцу код Требиња.

Студирао је на Природно-математичком факултету, а 1963. године је напустио СФРЈ и отишао прво у Француску гдје је студирао на Техничком колеџу у Паризу, а потом и историју у Лиону.

Радио је као инжењер у Француској и САД. Вратио се 1997. године у Београд. Говорио је шест језика, а служио се латинским и старогрчким.

На парламентарним изборима 2000. године постао је народни посланик Партије српског прогреса чији су кандидати били на листи Странке српског јединства Жељка Ражнатовића Аркана.

Удружење грађана Слободна Србија основао је 2011. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:51