/ - Фото: Профимедиа
08/08/2021 u 00:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пресуда из Хага: Милошевић и Аркан спроводили агресију на БиХ и Хрватску

У оптужници се помињу и Биљана Плавшић, Момчило Крајишник, Ратко Младић, Радован Караџић...

Огранак Хашког суда Међународни резидуални механизам за казнене судове (ММKС) на својој страници је објавио цијелу првостепену пресуду којом су Јовица Станишић и Франко Симатовић осуђени на по 12 година затвора, а важан дио ње је и бивши предсједник СРЈ Слободан Милошевић, јавља хрватски портал Индекс. 

У пресуди се наводи да је од 1991. до 1995. године постојао, како се тврди у пресуди, "удружени злочиначки подухват" који је, како тврде у Хашком суду, подразумијевао постојање заједничког злочиначког циља да се насилно и трајно уклони, кроз извршења кривичних дјела прогона, убиства, депортације и нехуманих дјела (присилно премјештање), већина несрба, углавном Хрвата, босанских Муслимана и босанских Хрвата, из великих подручја Хрватске и Босне и Херцеговине.

image
- Фото: АП

Бивши Шефови Службе државне сигурности (СДБ) Србије, поменути Станишић и Симатовић осуђени су због помагања и подржавања прогона, убистава, депортације и присилног премјештања Бошњака и Хрвата из Босанског Шамца 1992. године.

Међутим, суд је утврдио да они нису били учесници удруженог злочиначког подухвата за разлику од Милошевића, Радована Kараџића, Ратка Младића, Момчила Kрајишника, Биљане Плавшић и Жељка Ражнатовића Аркана.

У оптужници се помињу и Радмило Богдановић, Радован Стојичић (Баџа), Михаљ Kертес, Милан Мартић, Милан Бабић и Горан Хаџић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:38