Princ Filip i patrijarh / - PRINC FILIP I PATRIJARH
10/09/2022 u 19:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Princ Filip: Dužni smo da u što većem broju posjećujemo Jasenovac

Princ Filip i princeza Danica su nakon Jasenovca posjetili i sjedište Eparhije pakračko-slavonske u Pakracu

Princ Filip i princeza Danica Karađorđević posjetili su danas Jasenovac i Pakrac. Oni su povodom praznika Svetih Novomučenika Jasenovačkih najprije u jasenovačkom Manastiru prisustvovali liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje episkopa pakračko-slavonskog Jovana i brojnih episkopa Srpske i Makedonske Pravoslavne Crkve. Liturgiji su prisustvovali i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Crne Gore Aleksandar Damjanović i Mirko Kovač, kao i ambasadori Srbije i Rusije u Hrvatskoj. 

Princ Filip istakao je da je ovo druga godina za redom da dolazi u Jasenovac, i podsjetio da je na tom mjestu tokom Drugog svetskog rata Nezavisna Država Hrvatska uspostavila logorski kompleks koji je bio najozloglašeniji koncentracioni logor na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svjetskog rata.

- Ne smijemo zaboraviti ove žrtve, dužni smo da čuvamo sjećanje na njih ali i da u što većem broju posjećujemo Jasenovac, poručio je princ Filip.

Princ Filip i princeza Danica su nakon Jasenovca posjetili i sjedište Eparhije pakračko-slavonske u Pakracu.

- Veliki su trud, podvig i djelo episkopa Jovana, ali i svog njegovog sveštenstva i monaštva, jer su uradili i  rade izuzetno važan posao na očuvanju srpskog kulturno-istorijskog blaga, ali i neprocjenjivog duhovnog nasljeđa, i dužni smo kao narod da im u tome pomognemo - poručio je princ-nasjlednik Filip.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:49