/ EPA-EFE Aljbin Kurti
31/07/2022 u 13:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kurti: Sve će proći mirno, oni koji govore o nasilju, govore o sebi

Srbija već 11 godina postupa isto sa svakim građaninom Kosova kada pređe granicu i ode u Srbiju. Nema mjesta napetosti, nema mogućnosti za destabilizaciju, naveo je on

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da ne postoji mogućnost destabilizacije situacije na Kosovu zbog početka primjene odluke o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana početi da primenjuje od sutra, prenosi N1.

-Na političkoj sceni ima mnogo političara i zvaničnika koji su lideri straha i zastrašivanja. Mir, demokratija, pravna država nemaju alternativu, pa želim, vjerujem i radim na tome da sutra sve prođe bez problema- rekao je on na konferenciji za medije posle sjednice Savjeta bezbjednosti Kosova.

Rekao je da će građanima Srbije koji ulaze na Kosovo biti dodata posebna deklaracija koja, dok borave na Kosovu, zamjenjuje lična dokumenta.

-Srbija već 11 godina postupa isto sa svakim građaninom Kosova kada pređe granicu i ode u Srbiju. Nema mjesta napetosti, nema mogućnosti za destabilizaciju. Jer se radi nešto što je legitimno, legalno. Oni koji govore o nasilju, blokadama, destabilizaciji i tenzijama govore o sebi, a ne o nama“-rekao je Kurti.

Sve spremno

Premijer Kosova  Aljbin Kurti održao je sjednicu savjeta za bezbjednost, nakon koje je saopšteno da su institucije razradile "tehničke i administrativne" procedure za sprovođenje, kako se kaže, mjera reciprociteta sa Srbijom, prenosi Blic.rs.

(VIDEO) Vučić o KiM: Sve kreće večeras, drznu li se da krenu u progon Srba mi ćemo pobijediti

Iz Kurtijevog kabineta je saopšteno da 1. avgusta počinje da se primjenjuje odluka o početku zamjene registarskih tablica u tablice "RKS", kao i odluka o izdavanju privremenih deklaracijskih listova koji zamenjuju lična dokumenta Srbije, prenosi Koha.

Kako se navodi, rok za prekrivanje državnih simbola Srbije za vozila koja ulaze na KiM pomjeren je na 31. oktobar 2022. godine.

Vlada  prištinskih institucija u junu je usvojila  odluku da građanima koji imaju dokumenta Srbije prilikom ulaska na KiM izdaju potvrde koje predstavljaju  ta dokumenta.

Priština je takođe obavezala vlasnike vozila sa oznakama srpskih gradova na KiM da izvrše preregistracuju na RKS tablice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 03:01