Ilustracija / LAZAR RUŽIĆ
29/10/2022 u 11:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Priština zabranila izbore za savjete nacionalnih manjina

Iz Kancelarije za KiM su najavili da će o potezu prištinskih vlasti obavijestiti „sve relevantne međunarodne misije, posebno one koje se bave zaštitom prava manjina“

Vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su prištinske vlasti zabranile održavanje izbora za savjete nacionalnih manjina, 13. novembra.

Navodeći da ta odluka predstavlja „flagrantno kršenje prava manjina“, iz kancelarije su najavili da će o potezu prištinskih vlasti obavijestiti „sve relevantne međunarodne misije, posebno one koje se bave zaštitom prava manjina“.

„Iako su do sada, uz logističku podršku misije OEBS, na Kosovu i Metohiji održani svi ciklusi za izbor članova Nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, a posljednji 2018. godine, Aljbin Kurti sada je zabranio da Bošnjaci, Romi, Egipćani, Aškalije i druge nacionalne manjine na Kosovu i Metohiji ostvare svoje osnovno demokratsko i građansko pravo“, piše u saopštenju.

Iz kancelarije su naveli da su na vrijeme i „u skladu sa dosadašnjim praksama, procedurama i dogovorima sa Prištinom“, uputili pismo misiji OEBS na Kosovu i Metohiji, sa molbom da na terenu logistički pomogne u sprovođenju izbora za Nacionalne savjete nacionalnih manjina.

„Međutim, juče je Kancelariji za Kosovo i Metohiju stigao odgovor kojim nas OEBS obavještava da neće biti u mogućnosti da izborni proces sprovedu na Kosovu i Metohiji, jer je Aljbin Kurti ‘uskratio neophodnu podršku’ operaciji prikupljanja glasačkih listića po predviđenim linijama“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 19:34