Grad Vukovar / - (FOTO:VUKOVAR173.WORDPRESS.COM)
24/06/2024 u 16:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pronađena nova masovna grobnica kod Vukovara

Na vukovarskom odlagalištu otpada Petrovačka dola otkrivena je masovna grobnica sa najmanje deset tijela, potvrdio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Na ovoj lokaciji, kako je otkrio, probna iskopavanja traju od aprila 2022.  u potrazi za nestalima u vrijeme ranih sukoba 90-ih godina rata

- Ne bih se upuštao u kalkulisanje o kojim se žrtvama radi. Činjenica jeste da se po prvim preliminarnim pregledima radi o žrtvama iz Domovinskog rata", rekao je Medved.

On je, kako javlja agencija Hina, naveo i da su pored žrtavanađeni i civilni odjevni predmeti, ali da to ne smije zavaravati jer je "poznato da su mnogi hrvatski branitelji nakon sloma obrane Vukovara bili u civilnoj odjeći".

- Sve vrijeme u protekle dvije godine s nama su bili i predstavnici Državnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova te će oni, kada mi završimo svoj dio posla, odraditi proceduru oko utvrđivanja počinilaca i odgovornosti, kao i podizanja optužnica - rekao je Medved.

Po njegovim riječima, preliminarnim istraživanjima i saznanjima reč je o žrtvama čiji su posmrtni ostaci s primarne lokacije na Petrovačku dolu preseljeni u prvoj polovini 1992. godine, u vrijeme privremene okupacije grada Vukovara.

Državni tužilac Ivan Turudić poručio je na konferenciji za novinare da odgovornost za počinjene zločine ne snose samo počinioce, već i oni koji su sve ove godine znali za njih, a ćutali su ili i danas ćute.

Po podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, u Hrvatskoj se trenutno traga za 1.797 osoba iz Domovinskog rata, a u poslednjih osam godina ekshumirani ostaci 170 žrtava, rečeno je na konfrenciji.

Predsednica Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ljiljana Alvir rekla je da više od 300 porodica traga za odgovorima gdje su njihovi najmiliji.

Iskopavanja na Petrovačkoj doli se nastavljaju se, a istovremeno traju i probna iskopavanja na odlagalištu otpada u Boboti kod Vukovara, navodi Hina.

Kod Mostara pretraga jezera koje bi moglo biti masovna grobnica iz rata

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. jul 2024 10:39