Ilustracija / SHUTTERSTOCK
21/03/2023 u 17:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prosječna plata Hrvata u januaru 1.094 eura

To je nominalno i realno više 4,6 posto u odnosu na januar prošle godine, dok je na godišnjem nivou u odnosu na januar prošle godine nominalno više 11,7 posto, a realno niža 0,9 posto

Prosječna mjesečna neto zarada isplaćena zaposlenima kod pravnih lica u Hrvatskoj u januaru iznosila je 1.094 eura.

To je nominalno i realno više 4,6 posto u odnosu na januar prošle godine, dok je na godišnjem nivou u odnosu na januar prošle godine nominalno više 11,7 posto, a realno niža 0,9 posto.

To su pokazali podaci hrvatskog Državnog zavoda za statistiku (DZS), prema kojima je najviša prosječna mjesečna neto plata po zaposlenom kod pravnih lica u januaru isplaćena u avio-prevozu, u iznosu od 1.685 eura, a najniža u proizvodnji kože i srodnih proizvoda i ostalim osobnim uslužnim djelatnostima, u iznosu od 748 eura.

Prema istim podacima medijalna neto plata za januar ove godine iznosi 930 eura, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenome kod pravnih lica za januar ove godine iznosila je 1.499 eura, što je nominalno i realno više za pet posto u odnosu na decembar prošle godine.

Na godišnjem nivou prosječna bruto plata je nominalno viša 13,1 posto, a realno 0,4 posto, prenijela je Hina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. jun 2023 03:29