/ PHOTO BY MARKUS SPISKE ON UNSPLASH
21/03/2023 u 14:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prosječna plata u Hrvatskoj oko hiljadu eura

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom kod pravnih lica za januar ove godine iznosila je 1.499 eura, što je nominalno i realno više za pet odsto u odnosu na decembar prošle godine

Prosječna mjesečna neto zarada isplaćena zaposlenima kod pravnih lica u Hrvatskoj u januaru iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 odsto u odnosu na januar prošle godine, dok je na godišnjem nivou u odnosu na januar prošle godine nominalno više za 11,7 odsto, a realno niža za 0,9 odsto.

To su su pokazali podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), prema kojima je najviša prosječna mjesečna neto plata po zaposlenom kod pravnih lica u januaru isplaćena u avioprevozu, u iznosu od 1.685 eura, a najniža u proizvodnji kože i srodnih proizvoda i ostalim osobnim uslužnim djelatnostima, u iznosu od 748 eura.

Prema istim podacima medijalna neto plata za januar ove godine iznosi 930 eura, što znači da je polovina zaposlenih imala manje, a polovina više od tog iznosa, prenose Nezavisne.

Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom kod pravnih lica za januar ove godine iznosila je 1.499 eura, što je nominalno i realno više za pet odsto u odnosu na decembar prošle godine. Na godišnjem nivou prosječna bruto plata je nominalno viša za 13,1 odsto, a realno za 0,4 odsto, prenijela je Hina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 19:16