Народна скупштина РС / - Н1
03/01/2023 u 18:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protest u Sarajevu povodom proslave 9. januara - Dana Republike Srpske

Okupljanje je najavljeno u Muzeju hrabrosti, a organizatori skupa pozvali su gradjane Sarajeva da, kako su naveli, "svojom slogom i glasom zaustave proslavu Dana RS"

Udruženja boraca i civilnih žrtava u Kantonu Sarajevo najavili su za sjutra okupljanje povodom obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Okupljanje je najavljeno u Muzeju hrabrosti, a organizatori skupa pozvali su gradjane Sarajeva da, kako su naveli, "svojom slogom i glasom zaustave proslavu Dana RS".

Obratili su se i Visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH da "hitno i konkretno reaguju" i "zaustave antidejtonsko i antiustavno djelovanje rukovodstva RS".

-Zahtijevamo od Visokog predstavnika u BiH, institucija EU i NATO, OEBS-a i svih ambasada akreditovanih u Bosni i Hercegovini, sa posebnim naglaskom na ambasade zemalja Kvinte, da hitno i konkretno reaguju u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonima, da konačno zaustave antidejtonsko i antiustavno djelovanje rukovodstva bh. entiteta RS- naveli su organizatori skupa.

Centralna proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske ove godine će se prvi put održati van Banja Luke.

Svečani defile održaće se u Istočnom Sarajevu.

Ustavni sud BiH osporava proslavu Dana RS 9. januara, jer je na taj dan 1992. godine u Sarajevu Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, koja je kasnije preimenovana u Republiku Srpsku.

Smatra se da je proslava Dana RS na taj dan diskriminatorska po građane ovog bh. entiteta koji nisu Srbi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:54