/ - PHOTO BY HUSH NAIDOO ON UNSPLASH
23/09/2021 u 16:16 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протест здравствених радника у Загребу због ковид потврда

Неки од њих су истакли да не желе да их се дијели на вакцинисане и невакцинисане

Неколико десетина чланова Синдиката медицинских сестара и техничара протестовало је данас у центру Загреба због, како су навели, уцјена и пријетњи због невакцинисања.

Окупљени су упозорили и на проблеме попут неадекватно плаћеног прековременог рада и рада празницима, систематизације радних мјеста, бенефицираног радног стажа, рада ван компетенција и признања високошколског образовања.

Неки од њих су истакли да не желе да их се дијели на вакцинисане и невакцинисане.

На протест уочи увођења ковид потврда у здравствени систем од почетка октобра, осврнуо се данас министар здравства Вили Берош који је рекао да је протест легитиман, али да нема мјеста за манипулисање чињеницама.

Он је истакао да нико није присиљаван на вакцинисање нити ће бити, али да је због невакцинисаних отежан рад у болницама.

Берош је на сједници Владе истакао да расте број вакцинисаних у здравству и да је досад вакцинисано готово 90 одсто лекара.

Према његовим ријечима, укупно је у здравству вакцинисано око 68 одсто запослених. Он је додао да очекује да ће се, уз оне који су стекли имунитет преболијевањем и увођењем ковид потврда, сви болнички процеси уредно одвијати.

Хрватска од почетка октобра уводи обавезне ковид потврде за запослене у здравству којом ће доказивати да су се вакцинисали или пребољели корона вирус или да посједују негативан тест.

Како је објашњено, они који нијесу вакцинисани или пребољели ковид-19, мораће једном недјељно да раде тестирање које ће у почетку бити на терет Министрарства здравља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:12