Дан РС / - фото: Радио Требиње
18/01/2022 u 10:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Радикална група планирала провокације на Дан Републике Српске

Да jе то било планирано, додаjе извор, потврђуjу и ратне заставе са љиљанима коjе су нађене код Хасановића и његове екипе коjа jе контролисана на улазу у Добоjу

Безбједносне агенциjе у БиХ имале су информациjе да jе терориста Фатих Хасановић, коjи jе за Дан Републике ухапшен у Добоjу, намјеравао да у Бањалуци 9. jануара изазове инциденте и провокациjе, сазнаjе "Српскаинфо".

Извор "Српскеинфо" наводи да jе Хасановић означен као веома опасна особа коjу прате безбједносне агенциjе у Републици Српскоj, али и на нивоу БиХ, те да постоjе озбиљне индициjе да се бави радикализовањем Бошњака и другим недозвољеним радњама.

- Постоjале су информациjе да jе намјеравао да у Бањалуци 9. jануара изазове одређене инциденте и провокациjе и због тога се ниjе смјело дозволити да дође. Ради се о особи склоноj да изазове инциденте и наруши безбједносну ситуациjу, каже извор из безбједносних агенциjа.

Да jе то било планирано, додаjе извор, потврђуjу и ратне заставе са љиљанима коjе су нађене код Хасановића и његове екипе коjа jе контролисана на улазу у Добоjу.

"Српскаинфо" подсјећа да jе Хасановић био правоснажно осуђен због тероризма, односно због тога што jе ишао да ратуjе у Сириjу, а осим тога безбједносне агенциjе имаjу информациjе да jе и даље веома активан припадник вехабиjског покрета.

Извор наводи да jе Хасановић био ухапшен и 2015. године након терористичког напада на Полициjску станицу у Зворнику због сумње да jе помагао Нердину Ибрићу, коjи jе том приликом убио jедног полицаjца, а двоjицу ранио.

Саговорник "Српскеинфо" истиче да су постоjали веома озбиљни докази и индициjе да су њих двоjица сарађивали и да jе Хасановић радикализовао и наговорио Ибрића да нападне полициjску станицу.

Извор додаjе да jе Ибрић у том нападу убиjен и да jе било тешко доказати његову повезаност са Хасановићем, коjем jе након хапшења одређен притвор у коjем jе остао 30 дана, а потом jе пуштен на слободу.

- Иако jе тада ослобођен, безбједносне агенциjе су наставиле пратити његово дјеловање како би спријечиле да се поново не деси ситуациjа слична као у Зворнику, наводи извор.

Добоjска полициjа jе 9. jануара зауставила "мерцедес" коjи jе возио Мурадиф Муратовић, а у коjем су били Хасановић, Асим Фазлић из Калесиjе, те Шехерзада Ибрахимовић из Тузле. Они су контролисани jер jе ријеч о безбједносно интересантним особама.

Хасановић и Фазлић евидентирани су у службеним евиденциjама МУП Српске због тероризма и екстремизма.

Даљом истрагом, на jедноj бензинскоj пумпи у Добоjу контролом аутомобила "бмв", коjи jе возио Елдар Бурековић, а у коjем jе био и Енсар Хоџић, полициjа jе пронашла 30 ратних застава. Њих двоjица су, такође, особе интересантне за службу и послове безбједности.

"Српскаинфо" сазнаjе да jе под будним оком полициjе била и група радикалних Бошњака коjа jе 9. jануара дошла у Бањалуку и коjа jе слике и снимке испред джамиjе Ферхадиjа обjављивала на "Феjсбук" страници политичког покрета "Вjера народ држава". 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

16. maj 2022 19:03