Дан РС / - фото: Радио Требиње
18/01/2022 u 10:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радикална група планирала провокације на Дан Републике Српске

Да jе то било планирано, додаjе извор, потврђуjу и ратне заставе са љиљанима коjе су нађене код Хасановића и његове екипе коjа jе контролисана на улазу у Добоjу

Безбједносне агенциjе у БиХ имале су информациjе да jе терориста Фатих Хасановић, коjи jе за Дан Републике ухапшен у Добоjу, намјеравао да у Бањалуци 9. jануара изазове инциденте и провокациjе, сазнаjе "Српскаинфо".

Извор "Српскеинфо" наводи да jе Хасановић означен као веома опасна особа коjу прате безбједносне агенциjе у Републици Српскоj, али и на нивоу БиХ, те да постоjе озбиљне индициjе да се бави радикализовањем Бошњака и другим недозвољеним радњама.

- Постоjале су информациjе да jе намјеравао да у Бањалуци 9. jануара изазове одређене инциденте и провокациjе и због тога се ниjе смјело дозволити да дође. Ради се о особи склоноj да изазове инциденте и наруши безбједносну ситуациjу, каже извор из безбједносних агенциjа.

Да jе то било планирано, додаjе извор, потврђуjу и ратне заставе са љиљанима коjе су нађене код Хасановића и његове екипе коjа jе контролисана на улазу у Добоjу.

"Српскаинфо" подсјећа да jе Хасановић био правоснажно осуђен због тероризма, односно због тога што jе ишао да ратуjе у Сириjу, а осим тога безбједносне агенциjе имаjу информациjе да jе и даље веома активан припадник вехабиjског покрета.

Извор наводи да jе Хасановић био ухапшен и 2015. године након терористичког напада на Полициjску станицу у Зворнику због сумње да jе помагао Нердину Ибрићу, коjи jе том приликом убио jедног полицаjца, а двоjицу ранио.

Саговорник "Српскеинфо" истиче да су постоjали веома озбиљни докази и индициjе да су њих двоjица сарађивали и да jе Хасановић радикализовао и наговорио Ибрића да нападне полициjску станицу.

Извор додаjе да jе Ибрић у том нападу убиjен и да jе било тешко доказати његову повезаност са Хасановићем, коjем jе након хапшења одређен притвор у коjем jе остао 30 дана, а потом jе пуштен на слободу.

- Иако jе тада ослобођен, безбједносне агенциjе су наставиле пратити његово дјеловање како би спријечиле да се поново не деси ситуациjа слична као у Зворнику, наводи извор.

Добоjска полициjа jе 9. jануара зауставила "мерцедес" коjи jе возио Мурадиф Муратовић, а у коjем су били Хасановић, Асим Фазлић из Калесиjе, те Шехерзада Ибрахимовић из Тузле. Они су контролисани jер jе ријеч о безбједносно интересантним особама.

Хасановић и Фазлић евидентирани су у службеним евиденциjама МУП Српске због тероризма и екстремизма.

Даљом истрагом, на jедноj бензинскоj пумпи у Добоjу контролом аутомобила "бмв", коjи jе возио Елдар Бурековић, а у коjем jе био и Енсар Хоџић, полициjа jе пронашла 30 ратних застава. Њих двоjица су, такође, особе интересантне за службу и послове безбједности.

"Српскаинфо" сазнаjе да jе под будним оком полициjе била и група радикалних Бошњака коjа jе 9. jануара дошла у Бањалуку и коjа jе слике и снимке испред джамиjе Ферхадиjа обjављивала на "Феjсбук" страници политичког покрета "Вjера народ држава". 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:28