Rudari pred Predsjedništvom BiH / - KLIX.BA
01/08/2023 u 12:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radnički nemiri u Sarajevu: Rudari pred zgradom Elektroprivrede BiH uzvikuju "lopovi, lopovi"

Nekoliko stotina rudara u jutarnjim satima stiglo je u Sarajevu gdje su se sa Željezničke stanice zaputili prema centrali Elektroprivrede Bosne i Hercegovine te su se okupili na ulazu u zgradu

Rudari iz svih dijelova Federacije BiH stigli su pred zgradu Elektroprivrede u Sarajevu gdje su organizovali proteste povodom situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica te neisplaćene plate za mjesec jun, javlja Klix.ba.

Nekoliko stotina rudara u jutarnjim satima stiglo je u Sarajevu gdje su se sa Željezničke stanice zaputili prema centrali Elektroprivrede Bosne i Hercegovine te su se okupili na ulazu u zgradu.

Mnogi od njih su počeli uzvikivati "Lopovi, lopovi" te su izrazili nezadovoljstvo radom rukovodstva Elektroprivrede kao i direktora rudnika.

- Samo godinu staža imam uplaćenog, a 17 godina radim. Nemam se kome obratiti. Kome god se obratim kažu nije do nas. To je žalosno. Meni je 40 godina, invalid sam, nastradao u jami. Gdje ću ja sad - rekao je jedan od rudara.

Nakon toga, obratili su se i predstavnici sindikata.

- Ne treba rudaru donacija ili sadaka. Rudar nije fukara. Neće više rudar biti budala. Kada ima vagona, obarate vrijednost, a onda kažete da rudar ne radi. Ako neko radi u državi, onda su to rudari. Ako je ovo država dozvolila, ako hoćete na ovakav način da restituirate rudnike, ne treba nam ova država i ovakvi rudnici - naveli su.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić izjavio je kako su građani na sarajevskim ulicama pokazali da rudari imaju podršku.

- Narod je pokazao da je uz rudare. Tražili smo minimum koji nam nudi kolektivni ugovor i sporazum. Izađi Senade Sarajliću, demantuj me da nisi kreator sporazuma koji je potpisao Sindikat radnika i direktor RMU Zenica. Ostat ćemo ujedinjeni bez obzira na cijenu koju moramo platiti. Mi se nećemo predati. Otpor ćemo pružati svakog dana - poručio je Husić.

Rudari će pred zgradom Elektroprivrede ostati do 14 sati kada će protesti biti zaključeni. Do tada, rudari su naglasili kako očekuju da im se do tada obrate i predstavnici Elektroprivrede sa kojima se razgovarati o stanju u RMU Zenica, isplati plata za juni te toplog obroka za maj kao i ispunjavanju uslova za penzionisanje radnika koji su stekli pravo na penziju tokom 2023. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 18:27