/ SHUTTERSTOCK - EDI RAMA (SHUTTERSTOCK)
01/08/2022 u 13:29 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rama: Kosovo ima dva puta, rat ili Otvoreni Balkan

Jučerašnji događaj je odraz duboke teškoće koja postoji u ovom odnosu i vršenju suvereniteta na cijeloj teritoriji države Kosovo, na osnovu sporazuma dogovorenog između Kosova i Srbije u Briselu,poručio je Rama

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas da povodom tenzija na sjeveru Kosova podržava 100 odsto Vladu Kosova.

-Jučerašnji događaj je odraz duboke teškoće koja postoji u ovom odnosu i vršenju suvereniteta na cijeloj teritoriji države Kosovo, na osnovu sporazuma dogovorenog između Kosova i Srbije u Briselu. U ovom trenutku podržavam 100 odsto Vladu Kosova i vlasti Kosova da se sporazum sprovede-rekao je Rama, prenosi Kosovo onlajn.

Rama je naglasio da je kosovska vlada donijela ispravnu odluku sprovodeći reciprocitet, a zatim ga odložili za 30 dana i da u takvim situacijama Kosovo ima dva puta, jedan povratak i rat, a drugi način da sjedne za sto "Otvorenog Balkana".

-Ove situacije ne pokazuju da je 'Otvoreni Balkan' nepotreban ili pogrešan. Ne pokazuju da je naš pristup Srbiji i politika zbližavanja nepotrebna, ove situacije pokazuju zašto je potreban 'Otvoreni Balkan'. To je razlog zašto Kosovo treba da dođe i sjedne za sto 'Otvorenog Balkana'. Kada stvari krenu naopako, postoje dva načina. Jedan je rat, od kojeg niko ne dobija, drugi put je izgradnja mira. Ljudi smo i imamo obavezu da ostavimo mir svojoj djeci- poručio je Rama.

Albanski premijer je pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, povodom najnovihih dešavanja na Kosovu, da ne daje "nikakvo opravdanje pojedinim grupama na sjeveru Kosova".

-Pozivam predsjednika Srbije da ne daje nikakvo opravdanje pojedinim grupama na sjeveru Kosova, koje se iz svojih razloga protive primjeni sporazuma koji se mora primijeniti i koji je validan da bi dijalogu Kosova i Srbije dao veći kredibilitet- rekao je Rama.

Albanski premijer je naveo da sporazumi dogovoreni s drugom stranom treba da se sprovode, a ne da se o njima raspravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:39