Edi Rama (SHUTTERSTOCK) / SHUTTERSTOCK - EDI RAMA (SHUTTERSTOCK)
15/12/2022 u 22:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rama: Kosovo više nikada neće biti pod zakonodavstvom Beograda

Smatra da bi zahtjev da Srbija pošalje trupe na KiM bio "podjednako nadrealan kao što bi bio i zahtjev Kosova da pošalje trupe u Preševsku dolinu"

Premijer Albanije Edi Rama smatra da  nije dobar kraj ove godine za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine zbog porasta tenzija na Kosovu i Metohiji, prenosi Blic.rs.

- Nevjerovatno je da se stalno suočavamo sa pojavom barikada, zastojima u procesu normalizacije i vatrogasnim timovima SAD i EU koji trče da spasu mašineriju dijaloga od plamena teške političke retorike - rekao je Rama na večeri za predstavnike diplomatskog kora u Tirani.

Povodom najavljenog zahtjeva Beograda za povratak srpskih snaga na KiM, albanski premijer je kazao da "Kosovo više nikada neće biti pod zakonodavstvom Beograda", prenosi Reporteri.

Smatra da bi zahtjev da Srbija pošalje trupe na KiM bio "podjednako nadrealan kao što bi bio i zahtjev Kosova da pošalje trupe u Preševsku dolinu".

- Sve ovo je veoma daleko od onoga što nam treba. Ušli smo u treću deceniju otkako je Kosovo oslobođeno od Beograda - rekao je Rama.

Vučić: Vlada predaje Kforu zahtjev za povratak vojske na KiM

Dodao je da će Albanija "ostati čvrsto uz Republiku Kosovo" svaki put kada njeno, kako je naveo, suvereno pravo da njome upravljaju njene vlasti u bilo kom obliku bude dovedeno u pitanje.

Smatra i da je dijalog jedino rešenje za Beograd i Prištinu, samim tim i jedina platforma na koju treba da se orijentišu obe strane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:21