Edi Rama, prilagođena slika / - EDI RAMA ZA FB
22/09/2023 u 14:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rama kritikovao Kurtija: Put kojim ide ne vodi ka cilju

Ne sumnja, kaže, u Kurtijevu želju da učini najbolje za Kosovo, ali velika želja i dobra volja nikada nisu dovoljni, već je potrebna strateška vizija da bi se postigao cilj, što on ovdje ne vidi

Premijer Albanije Edi Rama kritikovao je danas premijera Kosova Aljbina Kurtija, navodeći da put koji je izabrao– nije put koji vodi ka cilju

Rama je u intervjuu za ABC njuz rekao da pristup Prištine pomaže Srbiji, jer, prema njegovim rečima, Srbija postaje žrtva u očima cijele međunarodne zajednice i prijatelja i partnera Kosova, prenosi Kosovo online.

- Reakcija premijera Kurtija prije nekoliko dana bila je bez presedana. Ne pamtim sličan slučaj, da visoki predstavnik Kosova direktno optuži predstavnika EU i kaže da je poslao pismo pritužbe zvaničnicima, Šolcu i Makronu. To su stvari koje vas ostavljaju bez riječi i dodatno štete onome što navodno pokušavaju da poprave, jer teorije zavjere o saradnji koju ste otkrili između Srbije i specijalnog izaslanika EU nisu nešto što je preporučljivo da se ​​uradi, rekao je Rama.

Ne sumnja, kaže, u Kurtijevu želju da učini najbolje za Kosovo, ali velika želja i dobra volja nikada nisu dovoljni, već je potrebna strateška vizija da bi se postigao cilj, što on ovdje ne vidi.

Na konstataciju da je pomalo paradoksalno da Albanija predsjedava Savjetu bezbjednosti, a da je nemoćna da utiče na Prištinu, Rama odgovara da on ne želi da utiče na Prištinu, jer tamo postoji vlast koja proizilazi iz volje naroda, i ona ima odgovornost da vodi Kosovo i izabere put do cilja.

- Suština je da mislimo put koji su oni izabrali ne vodi ka ostvarenju tog cilja, već vodi ka koliziji sa SAD i EU. Ovo je tužno, ali vjerujem da je privremeno, rekao je Rama.

Za njega je izvjesno da to ne donosi željeni rezultat za Kosovo, a to je završetak procesa normalizacije, a potom i izlazak iz „ćorsokaka priznanja“, prije svega među zemljama EU.

Na pitanje misli li da Srbija ima koristi od ove situacije, kaže da je žalosno što pristup Prištine pomaže Srbiji, a ne samom Kosovu, jer viktimizira Srbiju u očima cijele međunarodne zajednice.

- Srbija igra igru, jer joj priliku daje kratkovida politika Prištine, rekao je Rama.

Ocijenio je i da su uzaludni napori „Srbije i Rusije“ da ponovo otvore pitanje Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Kosovo je, kaže, dobilo rat, a potvrdio ga je i Međunarodni sud.

- To su uzaludni i propagandni napori, ali oni nikuda ne vode. Kosovo je dobilo rat, Kosovo je potvrdio sam Međunarodni sud, i to je nepovratno. Poenta je da Kosovo nije u stanju da osvoji mir, da mir pretvori u dobro koje treba međunarodno potvrditi i razvijati u svim pravcima, zaključio je Rama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 11:47