/ EDI RAMA
22/09/2023 u 06:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rama: Kurtijev put ne vodi ka cilju, pristup Prištine pomaže Beogradu

Srbija igra igru, jer joj priliku daje kratkovida politika Prištine, rekao je Rama

Premijer Albanije Edi Rama, povodom optužbi Prištine na račun specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, izjavio je da su to stvari koje "ostavljaju bez teksta" i koje više štete nanose, umjesto što popravljaju situaciju, navodeći da put koji je izabrao Aljbin Kurti - nije put koji vodi ka cilju.

Rama je u intervjuu za ABC njuz rekao da pristup Prištine pomaže Srbiji, jer, prema njegovim rečima, Srbija postaje žrtva u očima cijele međunarodne zajednice i prijatelja i partnera Kosova, prenosi Kosovoonline.

- Reakcija premijera Kurtija prije nekoliko dana bila je bez presedana. Ne pamtim sličan slučaj, da visoki predstavnik Kosova direktno optuži predstavnika EU i kaže da je poslao pismo pritužbe zvaničnicima, Šolcu i Makronu. To su stvari koje vas ostavljaju bez riječi i dodatno štete onome što navodno pokušavaju da poprave, jer teorije zavjere o saradnji koju ste otkrili između Srbije i specijalnog izaslanika EU nisu nešto što je preporučljivo da se ​​uradi- rekao je Rama.

Ne sumnja, kaže, u Kurtijevu želju da učini najbolje za Kosovo, ali velika želja i dobra volja nikada nisu dovoljni, već je potrebna strateška vizija da bi se postigao cilj, što on ne vidi.

Na konstataciju da je pomalo paradoksalno da Albanija predsjedava Savjetu bezbjednosti, a da je nemoćna da utiče na Prištinu, Rama odgovara da on ne želi da utiče na Prištinu, jer tamo postoji vlast koja proizilazi iz volje naroda, i ona ima odgovornost da vodi Kosovo i izabere put do cilja.

- Suština je da mislimo put koji su oni izabrali ne vodi ka ostvarenju tog cilja, već vodi ka koliziji sa SAD i  EU. Ovo je tužno, ali vjerujem da je privremeno- rekao je Rama.

Na pitanje misli li da Srbija ima koristi od ove situacije, kaže da je žalosno što pristup Prištine pomaže Srbiji, a ne samom Kosovu, jer viktimizira Srbiju u očima cijele međunarodne zajednice.

- Srbija igra igru, jer joj priliku daje kratkovida politika Prištine- rekao je Rama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. decembar 2023 11:02