Edi Rama / - EPA
19/06/2023 u 17:07 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rama najavio zahlađenje u odnosima sa Srbijom ako ne oslobodi kosovske policajce

Čak i ako su prešli graničnu liniju, oni nisu počinili nikakav zločin. Ovo će biti sedmica povratka leda između nas ako ih Srbija ne pusti, kazao je albanski premijer

Premijer Albanije Edi Rama upozorio je danas da će doći do “zahlađenja” bilateralnih odnosa sa Srbijom ukoliko Beograd ne oslobodi trojicu uhapšenih kosovskih policajaca, prenosi Aldžezira Balkan.

Pozivajući se na televiziju Klankosova, agencija Beta prenosi da je Rama rekao da je Srbija “kidnapovala” trojicu kosovskih policajaca, u slučaju za koji Beograd kaže da su kosovski policajci uhapšeni jer su ušli na teritoriju Srbije.

-Čak i ako su prešli graničnu liniju, oni nisu počinili nikakav zločin. Ovo će biti sedmica povratka leda između nas ako ih Srbija ne pusti-kazao je albanski premijer.

Upozorio je da će bilateralni odnosi sa Srbijom biti vraćeni “mnogo koraka unazad” ako zvanični Beograd ne oslobodi kosovske policajce.

S drugu strane, albanski premijer je ocijenio da će se stanje na sjeveru Kosova dodatno pogoršati ako premijer Kosova Albin Kurti bude “istrajavao protiv zahtjeva saveznika” za deeskalaciju.

-Ako ne dođe do deeskalacije, veliki gubitnik će biti Kosovo … Bojim se da, što više Albin bude insistirao na protivljenju saveznicima, situacija se može pogoršati- rekao je Rama.

SAD: Kosovo i Srbija moraju odmah deeskalirati tenzije

Američki State Department ranije je rekao da i Kosovo i Srbija moraju preduzeti trenutne korake da deeskaliraju tenzije, među kojima treba biti i bezuslovno puštanje tri kosovska policajca koje je Srbija pritvorila.

-Vjerujemo da i Kosovo i Srbija moraju preduzeti trenutne korake da deeskaliraju tenzije- rekao je novinarima portparol State Departmenta Matthew Miller.

Pritvaranje policajaca u srijedu naveče posljednji je u nizu događaja koji je pojačao tenzije između Kosova i Srbije, raspirivši strahove od novog nasilja između bivših ratnih neprijatelja.

Srbija tvrdi da su uhapšeni duboko na njenom teritoriju, dok Priština kaže da su uhapšeni 300 metara u unutrašnjosti kosovskog područja.

Hapšenje kosovskih policajaca dolazi nakon protesta koncem maja kada su se lokalni Srbi usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne opština  na kojima je izlaznost bila samo 3,4 posto, jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotovali.

Kosovska vlada u srijedu je zabranila ulazak srpske robe na Kosovo zbog hapšenja policajaca, objavio je kosovski ministar unuttašnjih poslova, potez koji je Beograd ocijenio suprotnim “svim evropskim principima”.

EU traži hitnu deeskalaciju

Evropska unija, takođe, očekuje ‘opipljive korake’ vlasti u Prištini i Beogradu za smanjivanje zaoštravanja na Kosovu i dolazak čelnika dvije strane na “krizni sastanak” u Brisel, a u suprotnom će uslijediti ‘konkretni potezi’ šefa evropske diplomatije Džozefa Borelja, izjavio je danas potparol Evropske komisije Peter Stano.

Stano je rekao da kosovski premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još nisu potvrdili dolazak u Brisel na “krizni sastanak”, na koji ih je Borelj pozvao radi pronalaženja rješenja za najnoviju krizu na sjeveru Kosova i razgovora o provođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

Borelj i EU traže da Kurti i Vučić dođu u Brisel “bez preduslova” i da se angažuju na rješavanju krize, a u suprotnom će “biti posljedica koje će neizostavno osjetiti i građani Kosova i Srbije”, dodao je Stano, navodeći da će za to “isključivo biti odgovorni lideri, premijer Kurti i predsjednik Vučić, i niko drugi”.

-Ali trenutno smo fokusirani na to što je istinski potrebno i hitno, a to je smanjivanje zaoštravanja i pronalaženje izlaza iz krize- kazao je Stano.

Ministri vanjskih poslova članica EU-a sljedećeg ponedjeljka će razmotriti i donijeti zaključke o tome povlače li čelnici vlasti u Prištini i Beogradu “razumne poteze” za smanjivanje napetosti, uključujući dolazak na “krizni sastanak” u Brisel, što će se odraziti i na “evropski put i perspektivu Kosova i Srbije”, dodao je Stano.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:33