/ SHUTTERSTOCK - EDI RAMA (SHUTTERSTOCK)
20/09/2022 u 13:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rama: Putin se poziva na Kosovo, odgovarali bi mu sukobi na Balkanu

Što se tiče Kosova, složili smo se da se nećemo složiti, poručio je Rama

Premijer Albanije Edi Rama istakao je da se predsjednik Rusije Vladimir Putin stalno poziva na Kosovo, jer zna da je to najbolnije od svih neriješenih pitanja na Balkanu i dodao da bi ruski predsjednik bio zadovoljan kada bi u regionu došlo do novih sukoba, prenosi Reporteri.

Rama je u intervjuu za nemački "Špigl" izjavio da je ruski uticaj u Srbiji veliki i da postoji rizik da se to pretvori u "nešto strašno", prenosi Kosovo onlajn.

On je naveo da kosovskog premijera Aljbina Kurtija smatra bratom, ali je iznio i niz kritika na njegov račun, po pitanju inicijative "Otvoreni Balkan".

"Potrebni su mali koraci da se izgradi veći odnos, kao što su Nemci i Francuzi polako krenuli ka potpunom miru nakon Drugog svjetskog rata. Otvoreni Balkan je platforma za to i mislim da moj brat Aljbin Kurti treba da se suoči sa Srbijom. Ali on propušta priliku. To je žalosno", rekao je Rama.

" Više od 80 odsto Srba pozitivno misli o tome kako se Putin trenutno suprotstavlja Zapadu, ali u Albaniji je njegova popularnost manja od jedan odsto. To je rezultat istraživanja koje je sprovela naša vlada, neposredno nakon početka rata. Uticaj Moskve u Srbiji je jak, takođe i u srpskom djelu Bosne i Hercegovine. Rusija ima veliki uticaj na Srbe. Moramo biti svjesni da se ovaj uticaj može pretvoriti u nešto strašno", pojasnio je Rama.

Poručuje: " Putin bi bio srećan da je došlo do sukoba negdje na Balkanu. Šef Kremlja maltretira i provocira gdje god može. Putin se u svojim govorima stalno poziva na Kosovo, najbolniji od neriješenih problema na Balkanu. Moramo po svaku cijenu spriječiti da se nešto loše desi".

"Od Beograda sada ne možete tražiti mnogo. Sve se može okrenuti naopačke. Srbija, na primer, ne može da sankcioniše Rusiju. Balkan je uvijek bio napeto i krhko mjesto. Ali tvrdim da je situacija danas bolja nego bilo kada", smatra Rama.

"Istorija Albanaca i Srba je istorija bola i krvi. Ali kada sam izabran za premijera, odlučio sam da odem u Beograd. Moja posjeta 2014. godine bila je prva posjeta jednog albanskog lidera vladi Srbiji posle 68 godina. A onda je Vučić došao u Tiranu. To pokazuje koliko smo daleko stigli", naglasio je Rama.

"Što se tiče Kosova, složili smo se da se nećemo složiti. Mislim da Srbija treba da prizna Kosovo. Ali Aleksandar Vučić to ne može. Ali, bar možemo da razgovaramo o ovoj temi. I sarađujemo u projektima poput Otvorenog Balkana", zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 17:53