Rama  / -FOTO: SPUTNJIK, LOLA ĐORđEVIć
23/06/2022 u 16:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rama: U Briselu sam pokušao da objasnim kolika je popularnost Putina u Srbiji

Albanci ne žele rat, sukobe, krv i tenzije u regionu, kazao je on

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je danas na sastanku lidera EU-Zapadni Balkan u Briselu pokušao da objasni evropskim zvaničnicima da Srbija nije u poziciji da se usaglasi sa Zapadom po pitanju Rusije onoliko brzo koliko se to od nje očekuje.

Takođe je istakao da je Srbija već učinila više po tom pitanju nego što je očekivao, javlja Sputnjik. 

- Srbija ima potpuno drugačiju realnost, a pokušao sam da im objasnim. Znam da je popularnost Vladimira Putina u Srbiji na nivou od 80 odsto, ali to je zemlja koja je van svih očekivanja, čak i mojih, jer to nisam očekivao i nisam ni pozvao Aleksandra Vučića jer sam se bojao reći - izvini, ali moramo da pređemo na drugu stranu. I to bi bio kraj bilo kakvih odnosa- rekao je Rama na konferenciji za medije posle sastanka.

Rama je istakao da se Srbija čak tri puta uskladila sa cijelim Zapadom protiv Rusije i dodao da je Srbija čak glasala da se Rusija izbaci iz Кomiteta UN za ljudska prava.

- Ne razumijem da stvari guramo da poslednjih granica. Srbija jednostavno nije u poziciji da postigne stvari toliko brzo. Ako je opteretimo previše, imaćemo suprotan efekat- naveo je Rama.

Albanski premijer je rekao da se oseća i dobro i loše zbog toga što se danas nalazi u Briselu.

- Dobro je i loše što smo u Briselu. Dobro se osjećamo zato što jesmo Evropljani, ali loše što nas niko ne sluša kao Evropljane, već kao goste u podijeljenoj kući- naveo je Rama.

On je naveo da mu je žao EU i što lideri Zapadnog Balkana ne mogu da joj pomognu, te da je ona duboko podijeljena.

Rama je dodao da Albanija čeka da dobije status kandidata u EU osam godina, te da „je Bugarska ovdje problem, ali nije samo ona, već i to što se EU umorila od proširenja, a Bugarska je izraz toga“.

- Nećemo da čekamo Godoa, baš mi je žao nekih ljudi koji su juče bili optimistični. Nisam došao sa idejom da će se nešto promeniti. Moramo da se pokrenemo kako bismo oživeli duh Evrope u regionu- naveo je albanski premijer.

Rama je dodao da Albanci ne žele rat, sukobe, krv i tenzije u regionu, već prijem u EU.

- Zato želimo da nastavimo u pravcu u kom smo išli. Ima naravno, mnogo problema i ne treba nam još jedan. Moj apel je bio nemojte da ubijete našu vjeru u EU budućnost. Albanci žele i veruju da će biti EU. Prvi put u istoriji imamo priliku da idemo tamo gdje želimo, a ne da budemo pod diktatorima- zaključio je on. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:59