/ SHUTTERSTOCK - EDI RAMA (SHUTTERSTOCK)
24/09/2022 u 20:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rama u UN kritikovao Martijev izvještaj, pozvao Crnu Goru da se pridruži Otvorenom Balkanu

On se, govoreći u Skupštini UN, osvrnuo na inicijativu „Otvoreni Balkan“, navodeći da je put bliske saradnje zemalja Zapadnog Balkana jedini koji vodi naprijed

Premijer Albanije Edi Rama od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija zatražio je da prihvati zahtjev Albanije za podnošenje novog izvještaja sa dokazima i činjenicama, koji je u suprotnosti sa izvještajem Dika Martija, a koji je, prema njegovim riječima, namjerno ocrnio OVK, ali i istoriju samog Kosova, piše Kossev.

Rama je rekao da je ovaj izvještaj fikcija i fantazija, ali je kao još ozbiljnije opisao to što su, na osnovu onoga što je švajcarski političar pisao 2011. godine, danas lideri OVK nepravedno zatvoreni.

- Godine 2011. donijet je izvještaj Dika Martija gdje je kosovska vojska optužena za trgovinu organima… Ne samo da su mnogi povjerovali, postali su ključni faktori za osnivanje Specijalizovanih vijeća i jedan od najozbiljnijih slučajeva manifesta protiv nezavisnosti Kosova. Nigdje na Kosovu i ni u jednoj zemlji nije pronađen nijedan dokaz ili indicija, a ipak su Specijalizovana vijeća uhapsila Hašima Tačija bez optužnice. Čekao je godinu dana u zatvoru dok nije zvanično optužen. Zamislite vašeg predsjednika da skinu sa funkcije i odvedu u treću zemlju, gdje ga drže u pritvoru godinu dana bez ikakve zvanične optužbe. Čak ni jedna riječ optužnice nema veze sa izvještajem Savjeta Evrope o navodnom krivičnom djelu trgovine ljudima, fantazija u cjelosti, monumentanli neuspjeh na međunarodnom nivou, ocrnjivanje jedne zemlje. Mislimo da će Skupštini biti potrebna istina i da će prihvatiti zahtjev Albanije da se uradi naknadni izvještaj…“, rekao je Rama, a prenosi Kossev.

On se, govoreći u Skupštini UN, osvrnuo na inicijativu „otvoreni Balkan“, navodeći da je put bliske saradnje zemalja Zapadnog Balkana jedini koji vodi naprijed.

Rama je sa govornice UN još jednom pozvao zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi, počev od Crne Gore, Kosova, Bosne i Hercegovine, ali je pozvao i Grčku i Tursku.

- Poruka Otvorenog Balkana je da nije potrebno sve dogovoriti da bi se ostavila mračna prošlost i da bi se okrenulo ka budućnosti. Jačanjem odnosa sa Srbijom radi unapređenja bilateralne saradnje, Albanija neće skrenuti sa puta u priznavanju Kosova. Vrijeme je da Srbija i Kosovo rade na sporazumu koji podržavaju EU i SAD. Dijalog je jedini način i uvjeren sam da će Otvoreni Balkan pomoći ovom procesu- rekao je Rama.

Tokom govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, premijer Albanije Edi Rama jasno je stavio do znanja Srbiji da će Albanija nastaviti da podržava Kosovo i da će Srbija morati da ga prizna kao nezavisnu i suverenu Republiku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:52