/ - FOTO: HRVATSKE šUME DOO
23/02/2023 u 18:25 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rijetkost na Balkanu: U Hrvatskoj snimljen crni labud

U Parku prirode kazuju kako dojave o prisutnosti crnog labuda u Lonjskom Polju stižu zadnjih desetak dana, a fotografiran je u srijedu na poplavnom pašnjaku iza sela Mužilovčica

U Parku prirode Lonjsko polje ovih dana primjećena je, po prvi put u istoriji tog parka, jedinka crnog labuda, izuzetno rijetke ptičje vrste na našem području, piše Večernji list.

Juče su je uspjeli snimiti i radnici Parka prirode. Crnog labuda, vrstu koja živi u Australiji i Novom Zelandu gdje je dosta čest, može se u Hrvatskoj vidjeti u zoološkim vrtovima dok je u prirodi, u zadnjih 50 puta primjetili tek sedam puta na hrvatskoj teritoriji. Zadnji put je snimljen 2011. na Neretvi.

U Parku prirode kazuju kako dojave o prisutnosti crnog labuda u Lonjskom Polju stižu zadnjih desetak dana, a fotografiran je u srijedu na poplavnom pašnjaku iza sela Mužilovčica.

Crni labudovi, lat. Cygnus atratus, su ptice guščarice iz porodice pataka, te naseljavaju isključivo nizinska vodena staništa u Australiji i Novom Zelandu.

Velike su to ptice - odrasli crni labud može narasti od 1,1 do 1,4 metra, a može biti težak od 6 do 9 kilograma. Raspon krila u letu može iznositi od 1,6 do čak 2 metra.

Dnevne su životinje, a na njihovom jelovniku su vodene biljke i trava. Zanimljivo je da stvaraju stabilan par za cijeli život i žive u jatima do 1000 jedinki.  Životni vijek im je 40 godina u prirodi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 18:39