/ - FOTO: LAPSI.AL
01/02/2022 u 13:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рута кокаина из Латинске Америке: Аларм у лукама Албаније и Црне Горе

" Црна Гора је дио руте коју често користе трговци дрогом покушавајући да дођу до уносних западноевропских тржишта"

Дрога која долази из Еквадора сакривена у контејнерима са бананама и пролази кроз луку Драч, а затим у црногорске луке, стуација је коај је драматична и угрожава националну безбједност јер луке Бари и Бар користе трговци дрогом.

Аларм је услиједио након запљене посљедње количине од 500 килограма кокаина у луци Бари у Црној Гори, пише lapsi.al. Са своје стране, потпредсједник Владе Дритан Абазовић рекао је да се предузимају строге мјере за повећање безбједности у Луци Бари, како би се спријечило да трговци дрогом Црну Гору користе као стратешку тачку за слање дроге у земље друге Европе. Он је такође рекао да луку Бар трговци дрогом виде као мање безбједну тачку, али да има ствари које треба унапредити у погледу контроле контејнера, пише Balkan insaјt.

Абазовић је након сједнице парламента на којој се расправљало о посљедњој запљени 500 кг кокаина у Бару, рекао да се контроле у луци мијењају, али да их још треба појачати.

- Контејнери сада пролазе кроз скенере, али их још треба побољшати. Распоредили смо полицију и Агенцију за националну сигурност АНБ на кључним тачкама. Заплијењене велике количине кокаина дио су међународног криминала. Али Црна Гора постаје дестинација која је несигурна за криминалне активности- рекао је Абазовић медијима.

Полиција је 13. јануара у Подгорици заплијенила 500 кг кокаина након што су радници малопродајног предузећа Воли у Бару пронашли пакете сакривене у пошиљци банане.

Власти су тврдиле да је кокаин вриједан око 12,5 милиона еура. Брод је превозио банане из Еквадора у Албанију, а затим у Црну Гору. Црна Гора је дио руте коју често користе трговци дрогом покушавајући да дођу до уносних западноевропских тржишта.

Црна Гора је била "терен" крвавог шестогодишњег рата због трговине дрогом између двије супарничке групе, "кавачки и шкаљарски" клан из Котора. Најмање 50 људи у Црној Гори, Србији, Аустрији и Грчкој убијено је током сукоба од стране ових банди. Сукоб између банди почео је 2015. године, када је 2014. из стана у Валенсији у Шпанији нестало 300 килограма кокаина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:53