FOTO: SPC, preuzeto sa N1.rs / - DRAGAN S.TANASIJEVIC SVETLOPISAC
19/05/2023 u 16:42 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sabor SPC: Ne smije biti posrednog ni neposrednog prihvatanja nezavisnosti Kosova

SPC je dodala da se i ona nalazi u veoma teškoj situaciji jer najviši albanski zvaničnici ne prihvataju ni one garancije koje su potvrđene kosovskim zakonima

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da bi bilo kakvo, posredno ili neposredno, prihvatanje samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije bilo u direktno suprotnosti sa međunarodnim pravom, poveljom UN i drugim aktima i principima, prenosi N1.rs.

-Tako nešto nema podršku ni Savjeta bezbjednosti UN ni većine zemalјa svijeta, uklјučujući i pet zemalјa EU. To bi neizbježno izazvalo pojačano iselјavanje srpskog naroda i onemogućilo ne samo miran suživot svih, bez obzira na etničko porijeklo i vjeru, nego i sam opstanak našeg naroda na njegovim vjekovnim ognjištima. Rješenja zato treba tražiti isklјučivo u poštovanju principa koji jednako vrijede za sve u svijetu-saopštio je Sabor SPC koji je u redovnom godišnjem zasijedanju.

SPC je navela da su Srbi, nakon više desetina napada na njih i njihove domove na Kosovu, odlučili da napuste kosovske institucije dok se ne upostavi Zajednica srpskih opština, što je u skladu sa već potpisanim dogovorom sa Prištinom u Briselu, uz posredovanje EU.

-Jasno se vidi da je cilј kosovskih institucija stvaranje etnički albanskog Kosova u kome slobodnog i normalnog života za Srbe teško može da bude. Crkva i ovom prilikom osuđuje sve napade na srpski narod, njegove svetinje i imovinu, naročito pak terorističke oružane napade na pojedine Srbe, uklјučujući i djecu, kao i tajne spiskove na osnovu kojih se hapse i pritvaraju Srbi, čak i bivši pripadnici kosovske policije. Isto tako, nezakonito se vrši eksproprijacija zemlјe u posedu Srba, sa cilјem da se izvrši dodatni pritisak na njih i da oni budu prinuđeni da se iselјavaju-navela je SPC.

SPC je dodala da se i ona nalazi u veoma teškoj situaciji jer najviši albanski zvaničnici ne prihvataju ni one garancije koje su potvrđene kosovskim zakonima.

-Našoj crkvi na Kosovu i Metohiji potrebna je mnogo aktivnija međunarodna zaštita od diskriminatornog ponašanja kosovskih institucija uz pojačane međunarodne garancije i efikasan nadzor, da bi se spriječile sve moguće zloupotrebe i nadgledalo sprovođenje zakona i sudskih presuda, koje ne smiju da budu samovolјno tumačene, mijenjane ili potpuno ukidane, i to sve na štetu naše crkve“-piše u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:57