/ ilustracija - FOTO: KOSSEV/PRINTSCREEN
31/05/2023 u 23:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD osudile nasilje nad snagama Kfora

Odluka Vlade Kosova da silom obezbijedi pristup opštinskim zgradama dovela je do snažnog i nepotrebnog podizanja tenzija", navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta

SAD su sinoć osudile "neprihvatljivo nasilje" na Kosovu nad snagama Kfora, policijom i novinarima i pozvale "sve strane da preduzmu hitne mjere ka deeskalaciji tenzija".

Odluka Vlade Kosova da silom obezbijedi pristup opštinskim zgradama dovela je do snažnog i nepotrebnog podizanja tenzija", navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta koje je potpisao državni sekretar Blinken, prenose mediji.

Dodaje se da kosovski premijer Aljbin Kurti i njegova vlada treba da osiguraju da izabrani gradonačelnici ispune svoje prelazne obaveze sa alternativnih lokacija izvan zgrada opština i povuku policijske snage oko tih zgrada.

Takođe se navodi da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije treba da spuste nivo pripravnosti srpskih oružanih snaga i pozovu kosovske Srbe da prestanu da izazivaju Kfor i uzdrže se od daljeg nasilja, prenosi rtcg portal.

"I Kosovo i Srbija treba odmah da se obavežu za ponovno učestvovanje u dijalogu za normalizaciju odnosa pod okriljem EU", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:15