ЏОН КИРБИ / - ФОТО: ТВИТЕР
29/09/2023 u 22:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SAD pozvale Srbiju da povuče trupe sa granice sa Kosovom

Džon Kirbi izrazio zabrinutost Vašingtona zbog "velikog razmiještanja" srpskih trupa duž granice sa Kosovom

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozivaju Srbiju da povuče svoje snage sa granice sa Kosovom i nastavi da smanjuje tenzije, rekao je koordinator za strateške komunikacije u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD Džon Kirbi.

On je, kako prenosi Slobodna Evropa, izrazio zabrinutost Vašingtona zbog "velikog razmiještanja" srpskih trupa duž granice sa Kosovom.

"Pratićemo veliko srpsko raspoređivanje duž granice sa Kosovom. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage sa granice i nastavi da smanjuje tenzije", rekao je Kirbi tokom razgovora sa novinarima.

Upitan da li je to gomilanje vojnih trupa u blizini granice signal da se Srbija sprema za vojnu invaziju, on je odgovorio da SAD posmatraju situaciju.

"Ali svrhu (okupljanja srpskih vojnih trupa), ne mogu sada da kažem", dodao je Kirbi.

Na pitanje da li SAD znaju da li su Srbija i Rusija umiješane u napad na Banjsku, on je rekao da se istrage o tome nastavljaju kao i da SAD žele da Srbija učestvuje u istragama.

Kirbi je naglasio da je napad imao "visok nivo sofisticiranosti", dodajući da se ne čini da je postojala grupa ljudi koja se okupila i odlučila da napad.

On je rekao da oružje koje je pronađeno nakon incidenta, za koje je rekao da je vojnog kvaliteta, uključujući bacače granata i drugo oružje, uznemiruje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 17:47