/ - FONET/AP
13/10/2021 u 18:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Санадер и ХДЗ правоснажно осуђени за корупциjу

ХДЗ, чиjи се "црни фонд" пунио извученим новцем, као прва странка осуђена за корупциjу мораће да плати 3,5 милиона куна казне и да врати у буџет 14,6 милиона куна

Врховни суд Хрватске донио jе правоснажне осуђуjуће пресуде бившем премиjеру и предсjеднику Хрватске демократске заjеднице Иву Санадеру и тоj странци за извлачење око 70 милиона куна из државних институциjа и компаниjа у антикорупциjском случаjу познатом као "Фими-медиjа", обjављено jе у Загребу, преносе агенције, јављају медији.

Правоснажном пресудом у наjвећем корупционашком случаjу у хрватскоj политици, Санадеру jе затворска казна смањена с осам на седам година, а држави ће морати да врати 14,9 милиона куна, што jе 1,25 милиона куна мање него у првостепеноj пресуди из новембра 2020. године.

ХДЗ, чиjи се "црни фонд" пунио извученим новцем, као прва странка осуђена за корупциjу мораће да плати 3,5 милиона куна казне и да врати у буџет 14,6 милиона куна.

Врховни суд jе у образложењу пресуде Санадеру, између осталог, истакао да jе своjим поступањем "знатно урушио систем повjерења у институциjе власти, jер jе своj положаj користио за лично богаћење, а нарочито за незаконито финансирање странке коjоj jе био на челу".

"Његово понашање jе било усмjерено на опстанак странке и останак на власти, ствараjући слику политике као занимања у коjем jе политичка корупциjа правило, а не изузетак“, навео jе Врховни суд, истичући да jе риjеч о наjтежем облику политичке корупциjе, на чиjем врху jе био премиjер.

Случаj „Фими медиjа“ коjи траjе десетак година постао jе синоним политичке корупциjе у Хрватскоj.

Санадер jе у том случаjу већ био осуђен 2013. на девет година затвора и одузимање око два милиона еура (15 милиона куна) противправне имовинске користи, а ХДЗ jе кажњена с пет милиона куна и одузимањем око 24 милиона куна незаконите користи.

Санадер jе с мjеста премиjера без обjашњења отишао средином 2009, а потом jе услиjедио низ истрага против њега због корупциjе.

Некада наjмоћниjи хрватски политичар тренутно издржава затворску казну због корупциjе у случаjу Планинска, док у jош два случаjа има првостепене осуђуjуће пресуде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

19. oktobar 2021 03:04