Санадер у судници / - РТС
12/11/2021 u 18:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Санадеру једна ослобађајућа пресуда за корупцију

Врховни суд је утврдио да је за једно кривично дјело из оптужнице наступила застара кривичног прогона, јер је од почињена прошло више од 12 година

Врховни суд Хрватске потврдио је првостепену ослобађајућу пресуду бившем премијеру и некадашњем предсједнику Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Иву Санадеру за корупцију у случају Хрватске електропривреде (ХЕП).

Правоснажном пресудом потврђена је ослобадјајућа пресуда загребачког Жупанијског суда и у односу на другооптуженог у том случају, предузетника Роберта Јежића.

Тужилаштво је од 2012. теретило Санадера да је као премијер, некадашњег председника Управе ХЕП-а Ивана Мравка подстицао да фирми Диоки Роберта Јежића исплати позајмицу од 15 милиона куна и продаје струју испод тржишне цијене, чиме је државни буџет оштећен за 19 милона куна.

Врховни суд је утврдио да је за једно кривично дјело из оптужнице наступила застара кривичног прогона, јер је од почињена прошло више од 12 година.

Ријеч је о једином поступку у којем је бивши премијер ослобођен оптужбе за корупцију.

Највиши суд у земљи је крајем октобра потврдио првостепену пресуду Санадеру у случају Ина-МОЛ. Санадер је правоснажно осуђен на шест година затвора због примања мита од бившег шефа мађарског МОЛ-а Жолта Хернадија, који је у одсутности осуђен на двије године затвора.

Према пресуди, Санадер и Хернади су осуђени јер су договорили да ће за мито од десет милиона еура осигурати закључење неоснованих измјена уговора који се односи на хрватску нафтну компанију Ина да би се мађарској компанији омогућио превлађујући утицај над домаћом нафтном компанијом. Договорили су и склапање уговора о издвајању плинског пословања из домаће нафтне компаније који ће у цјелости преузети Хрватска.

У том је случају је управо Јежић свједочио да је пет од десет милиона еура мита за Санадера примио преко своје швајцарске фирме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 13:40